SARAJEVO

BPS najizgledniji partner SDA i DF-a

Formiranje vlasti u KS još čeka epilog

K.Ke.

13.12.2014

Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) Samer Rešidat kazao je jučer za „Avaz“ da nisu tačne informacije o tome da su partneri SDA i DF odbili BPS i da će vlast u KS formirati SDA, DF i SDP!

- Pregovori sa SDA još traju i koalicija će zvanično biti potpisana u ponedjeljak ili utorak. Tek tada će se krenuti u razgovore s drugim političkim partijama. Ona koja je spremna prihvatiti naše principe, može s nama djelovati - dodao je Rešidat.

Da BPS još nije odbačen kao mogući treći partner, koji je neophodan da bi se formirala većina od minimalno 18 ruku, za šta bloku SDA - DF nedostaje barem jedan zastupnik, potvrđeno nam je i od izvora iz SDA.

- Moguća je koalicija s BPS-om. Međutim, nisu svi članovi u SDA u vezi s tim složni. Mnogi bi radije izbjegli tu stranku i partnera tražili u nekome drugom - kazao je naš izvor.

Razlog što se dio članova SDA protivi ovakvoj koaliciji je, navodno, taj što BPS ulazak u vlast uvjetuje dobivanjem velikog dijela kolača.

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica poslanika ove stranke Semir Halilović i Nermin Bjelak traže Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, koje ima najveći budžet, i Ministarstvo prostornog uređenja, koje ima najviše direktorskih pozicija. Osim toga, BPS od SDA i DF-a traži i mjesto potpredsjednika FBiH.

Solaković ne želi biti privremeni predsjedavajući

Vanrednu sjednicu, prema poslovniku, do izbora novog predsjedavajućeg može sazvati najstariji zastupnik. Kako saznajemo, to je u ovom sazivu šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost Adnan Solaković. No, kako je kazao za „Avaz“, on neće prihvatiti ovu obavezu.

- Ne želim ni pet minuta biti na nekoj poziciji. SBB je opozicija i dosljedni smo tome. Neka vladajuća koalicija među svojim kadrovima izabere privremenog predsjedavajućeg koji će sazvati sjednicu - kazao je Solaković.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.