SARAJEVO

Ljekari bolnice Kasindo traže samo redovne plaće

Uposlenici ustanove u Istočnom Sarajevu još štrajkuju

D. B.

14.12.2014

Zaposleni u bolnici Kasindo u Istočnom Sarajevu ponovo su u štrajku. Kao i nekoliko puta ranije ove godine, oni traže redovnu isplatu plaća. Prema navodima sindikalnog rukovodstva bolnice, isplaćena je tek avgustovska plaća, a iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS obaviješteni su da su već potrošili sva predviđena sredstva za 2014. godinu.

- Iz Fonda naglašavaju da je 6,9 miliona maraka za ovu godinu već prebačeno na račun bolnice, što znači da bi zaposleni mogli ostati bez četiri ovogodišnje plaće - ističu u Sindikatu i dodaju da su menadžment bolnice i resorni ministar pokušali da im pomognu, ali da za sada rješenja nema.

Vršilac dužnosti direktora bolnice Goran Todorović naglašava da su troškovi rada svedeni na minimum i da se penzioniranjem pokušava smanjiti broj zaposlenih, ali da se i tu dolazi do problema jer nisu plaćeni porezi i doprinosi.

On ističe i velike dugove iz prethodnih godina koji su se nagomilali, a menadžment nema način da ih se riješi.

- S Fondom zdravstvenog osiguranja se mora potpisati novi ugovor jer je za nesmetan rad bolnice potrebno osam miliona maraka - rekao je Todorović.

Na drugoj strani, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić ističe da se ubrzano radi na uzimanju kredita kojim bi se finansirao nesmetan rad ove ustanove.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.