SARAJEVO

Počinju s radom dvije naplatne rampe na Stupu

Kako bi povećali prodaju karata i kupona

J. GAZIJA

15.12.2014

Kako bi povećalo prodaju karata i kupona, preduzeće GRAS počelo je sa postavljanjem naplatnih rampi na potputnjaku Stup, gdje će se vršiti kontrola karata prilikom izlaska putnika na perone prema Ilidži i prema Baščaršiji.

Za montiranje dvije elektronske rampe i prodajnog šaltera Uprava preduzeća dobila je odobrenje Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

- Radi se o jednoj od frekventnijih stanica i na ovaj način pokušavamo povećati prodaju karata. Još se montira oprema vrijedna 12.000 KM.  Kada počne s radom, putnici će morati pokazati na uvid kartu kontrolorima, odnosno prisloniti je ili poništiti na elektronskom uređaju - kazao je za "Avaz" Avdo Vatrić, direktor GRAS-a.

rampa-gras-stup

Za početak rada spremna i naplatna kućica

S velikim negodovanjem građani Sarajeva prihvataju novine koje uvodi GRAS. Za penzionera Muhidina Muminovića, koji sa svojim primanjima jedva sastavlja kraj s krajem, ovo je još jedan udarac na džep ionako osiromašenih građana.
 
- Nemam za hljeba, a kamoli da plaćam kartu. No, nikoga nije briga za to. Žao mi je sirotinje, koja odvaja od usta da bi kupila mjesečne karte, dok oni koji trebaju da kupe, to ne čine - kaže Muminović.

Riječ građana

Mirsada Hodžić:

- Odličan potez. Smatram da rampe trebaju biti postavljene na svim stanicama ili čak u vozilima, kao što je to slučaj u razvijenim zemljama. Ako se koristi javni prijevoz, onda treba i da se plati.

Mirza Omanović:

- Neće se pretjerano poboljšati situacija sa prijevozom uvođenjem prinudne naplate. Mogu samo izazvati još veće nezadovoljstvo putnika koji plaćaju u odnosu na one koji to ne rade na drugim stanicama.

Amra Čaka:

- Plaćam prijevoz i voljela bih da i ostali građani isto rade, a ne samo pojedinci. Pitam se, onda, kome stavljaju rampe ako neće biti redovnog prijevoza. Nadam se da će od zarade obnoviti vozni park.

Samija Šabović:

- Nevolja me je natjerala da odustanem od plaćanja mjesečnih karti. Zna se desiti da čekam prijevoz satima i mrznem se na stanici iako imam kupon zbog čega, onda, moram plaćati taksi. Pitam se kome stavljaju rampe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.