SARAJEVO

Škole ostale bez novca, prosvjetari u polusatnom štrajku

Kanton zapostavio obrazovanje, ne uplaćuje redovne tranše

A. J.

16.12.2014

Za danas je najavljen polusatni štrajk upozorenja zaposlenika osnovnih škola u KS, a zbog neisplaćivanja naknada za prijevoz, na što se Vlada KS obavezala u kolektivnom ugovoru. Prekid nastave od 10 do 10.30 sati neće biti organiziran u srednjim školama, što nam je potvrdio predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Faruk Bešlić, jer takvih zahtjeva nisu imali.

Podrška roditelja

- Veliki broj nastavnika u osnovnom obrazovanju primoran je koristiti vlastiti prijevoz do škola na periferiji jer je gradski neredovan ili ga rijetko ima. Za razliku od nastavnika koji dobivaju kupone, ovi uposlenici nisu dobili naknade već devet mjeseci i zbog toga su se odlučili za štrajk upozorenja - kazao nam je Bešlić.

Predsjednica Vijeća roditelja osnovnih škola KS Amela Penava ističe da se ovaj problem mora sistemski i što prije riješiti te da roditelji podržavaju prosvjetne radnike.  

strajk-prosvjetara-sarajevo1

- I prosvjetni radnici moraju imati sredstva za prijevoz kao i učenici i naknade im se trebaju isplaćivati. Materijalna strana je bitna za svaku profesiju, pa tako i za učitelje i nastavnike. Plaće su im pomjerene na kraj mjeseca, a banke ne pitaju - mišljenja je Penava.

beslic-penava

Težak položaj   

Škole u KS su već mjesecima u veoma teškom položaju, nemaju osnovnih sredstava za rad. Direktori su dužni prema dobavljačima, traže donacije, a nerijetko sredstva za rad nabavljaju i roditelji da ne bi bio ugrožen nastavni proces. Sve se to, kako kažu prosvjetari, dešava zbog toga što je Vlada KS, koju predvodi SDA, obrazovanje potpuno zapostavila.

Brojni problemi

Škole su dobile dopis o najavljenom štrajku, a, prema riječima direktora, solidarizirat će se s kolegama koji ne dobivaju ove naknade.

- Već duže se ovaj problem ne rješava. Podržat ćemo ih koliko možemo, a šta će biti dalje, ne zavisi ni od nas ni od sindikata. Ovo je samo jedan u nizu problema s kojima se susreću prosvjetari - rekla je Jasmina Husić, direktorica OŠ „Ćamil Sijarić“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.