SARAJEVO

Službenici Kantona ostaju bez dvije plaće!?

Sindikat uputio hitnu urgenciju v. d. premijera KS

Autor:K. KEŠMER

17.12.2014

Ukoliko im Vlada KS, odnosno ministar finansija i v. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA), do kraja godine ne isplati dvije zaostale plaće, uposlenici u administraciji KS svoja prava tražit će na ulici!

Poslali zahtjev

Iako je do kraja godine ostalo svega petnaestak dana, službenicima Kantona nedavno je tek isplaćena oktobarska plaća, a među njima se već pojavila bojazan da će im Vlada, koju predvodi SDA, ostati dužna dvije plaće da bi na taj način popunila ogromne budžetske rupe.

To nam je potvrdio i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica. On je istaknuo da je ovaj sindikat već poslao zahtjev Kozadri u kojem traži isplatu novembarskih plaća do kraja decembra, a decembarskih do 15. januara naredne godine.

- Među članovima Sindikata pojavila se informacija da nećemo dobiti plaće. Mi ćemo iskoristiti sva moguća prava u pokušaju da uposlenici dobiju zarađeno. Međutim, ako nam ne odgovore na naše zahtjeve, organizirat ćemo štrajk - upozorio je Kruščica.

kruscica-upozorenje

Faksimil dijela dokumenta koji je Kruščica uputio Vladi KS

Ugrožene porodilje

On ističe da su mnogi uposlenici u strahu jer su u kreditima, a kašnjenje plaća im pravi ogromne probleme.

- Dovode ljude u situaciju da ne znaju ni gdje su ni šta su, do ludila. Mnogima se obračunavaju kamate, opomene stižu i njima i žirantima, a sve je veći broj onih koji nisu u mogućnosti da prehrane svoje porodice - istaknuo je Kruščica.

Osim službenika, da će im vlast ostati dužna strahuju i građani koji iz budžeta primaju socijalne, boračke i druge naknade. Naime, u KS porodilje su prije nekoliko dana dobile tek oktobarsku naknadu, dok je jučer civilnim žrtvama rata krenula isplata novembarskih!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.