SARAJEVO

Više od 15 godina propada Stara željeznička stanica

U “Željeznicama FBiH” optužuju Općinu za nemar

A. ŠETA-HADŽIĆ

22.12.2014

Stara željeznička stanica na Ilidži više od 15 godina propada zbog nemara Općine Ilidže, tvrde u preduzeću “Željeznice Federacije BiH” (ŽFBiH). Kako kažu, od 1999. do 2009. godine pokretali su aktivnosti kako bi se objekt sanirao, ali Općina nije ispunila nijednu mjeru predviđenu protokolom koji je napravljen.

Nije potpisan

- Nadzorni odbor donio je u maju 2008. Odluku o prijenosu prava raspolaganja i korištenja Stare željezničke stanice na Općinu Ilidža. Na osnovu toga je napravljen i protokol o rješavanju statusa ovog objekta i dostavljen Općini u junu iste godine, ali još nije potpisan. Zbog toga je sanacija ove građevine i dalje neriješena – potvrdili su iz “Željeznica FBiH”.

U ŽFBiH ističu da nisu jedini vlasnici objekta, jer su, od sedam stanova, tri otkupljena te da postoje i poslovni prostori.  

- Nismo samo mi dužni da sprečavamo obrušavanje i požare u objektu, o čemu smo obavijestili načelnika Senaida Memića (SDA) i općinsku Službu za inspekcijski nadzor – dodali su iz “Željeznica FBiH”.  

O ovome problemu često je raspravljalo i Općinsko vijeće Ilidža, a vijećnik Samir Avdić (SDP) više puta je pokretao inicijativu za saniranje ovog objekta. To su do sada iz Općine odbijali, tvrdeći da zgrada nije u njihovoj nadležnosti.

Krov i fasada

- U februaru sam predložio načelniku da apliciramo za 300.000 KM preko projekta jedne švedske nevladine organizacije, od čega smo mogli obnoviti krov i fasadu. No, on je to odbio uz obrazloženje da nema vremena da provjeri o kakvom je projektu riječ. Rekao mi je da mu se obratim naredne godine, ali je projekt važio samo za ovu – kazao nam je Avdić.

Propada kultura

I vijećnik Faik Hadrović (SBB) smatra da je sramota da Općina ne izdvaja sredstva za spomenik koji bi trebao predstavljali kulturno naslijeđe BiH.

faik-hadrovic

Hadrović: To je sramota

- Više od milion i po maraka godišnje se izdvoji za neprofitne organizacije i različita udruženja, što je previše. Zbog nemara lokalnih zajednica, propadaju nam muzeji i kultura općenito – kazao je Hadrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.