SARAJEVO

Manje gužve za sada samo u Starom Gradu

Uvođenje elektronskih recepata

F. NUMANOVIĆ

22.12.2014

Gužve u čekaonicama, nedostatak recepata, preopterećenost ljekara… samo su neki od dugogodišnjih problema u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo. Zbog neuređenog sistema, najviše ispaštaju građani, a ovaj problem djelimično je riješen nakon uvođenja elektronskih recepata u Domu zdravlja Stari Grad.  

Idu po lijekove

Kako nam je kazala doktorica u ovoj ustanovi Mubera Poplata, novinu od 1. decembra pozitivno su prihvatili i pacijenti.

- Ljekari su rasterećeniji i ne moraju više gubiti vrijeme na pisanje recepata, a i gužve u čekaonicama su manje. Pacijenti su zadovoljniji, jer se, nakon propisivanja terapije, ne vraćaju na kartoteku, već idu u apoteku po lijekove. Kod hroničnih bolesnika još je jednostavnije, jer se odmah zna njihova terapija - kazala je Poplata.

mubera-poplata

Poplata: Efikasniji sistem

Za razliku od drugih domova zdravlja, u ovom se neće trošiti više recepata nego što je predviđeno, zbog čega su ranije pacijenti nerijetko ostajali bez terapije.

Sugrađanin Fahrudin Fehimović, kojeg smo zatekli u ovom domu zdravlja, rekao nam je kako ljekari sada imaju više vremena da se posvete pacijentu.

fahrudin-fehimovic

Fehimović: Bez mnogo papira

- Manje su gužve, a i rasterećena je cijela administracija. Više ne moram nositi sve papire sa sobom - rekao je Fehimović.

Manje grešaka

Vlasta Bucek-Pobrić iz apoteke “Pharmamed”, u kojoj se primaju elektronski recepti i izdaju terapije, pohvalila je ovaj potez Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

- Farmaceuti ne moraju razmišljati o tome šta piše na receptu i smanjena je mogućnost greške, a sistem je bolji i prihvatljiviji – dodala je Bucek-Pobrić.

Važe 15 dana

Doktorica Poplata pojasnila je da recepti u elektronskoj formi imaju iste karakteristike kao i pisani.

- Postoji više vrsta recepata, a oni u elektronskoj formi razlikuju se prema bojama. Pravila su kod podizanja ista, odnosno recept se može podići u roku od 15 dana od izdavanja, osim antibiotika i nekih posebnih lijekova – objasnila je Poplata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.