SARAJEVO

U KS nije konstituisan Klub Bošnjaka

Prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Autor:K. Ke.

23.12.2014

11:35 - Nakon što je sjednica Skupstine KS prekinuta, održane su sjednice Klubova naroda. Kako saznajemo, svi klubovi su konstituirani osim Kluba Bošnjaka.
Kako nam je kazao zastupnik Dževad Rađo (SBB) problem kod konstituisanja Kluba Bošnjaka napravili su zastupnici DF-a.

- Iz nekog razloga oni nisu htjeli da se izjašnjavaju o predsjdniku kluba, mogućim prijedlozima za rukovodstvo Skupštine. Onda je odlučeno da se sjednica prekine. Iako je njih pet odustalo, ostalih 18 je moglo donineti odluku, ali to nije dozvoljeno. Znači radi se o kršenju Ustava - kazao nam je Rađo.

11:30 - Nakon sjednice zastupnik DF-a Mirsad Pindžo kazao je kako je parlamentarna većina dogovorena s BPS-om te su sinoć trebali biti potpisani principi djelovanja.

- Međutim, iz SDA su odgodili ovo potpisivanje, ne znam tačno iz kojih razloga - kazao je Pindžo.

11:25 - Prije nekoliko trenutaka prekinuta je sjednica Skupstine KS. Naime nakon što je formirana komisija za administrativna pitanja, klubovima stranaka rečeno je da dostave kandidatske liste za Federalni dom naroda, kako bi one bile proslijedjenje CIK-u.

10:32 - Prije nego što se prešlo na formiranje klubova naroda, v.d. premijera Muhamed Kozadra (SDA) zatražio je o zastupnika da se održi hitna sjednica na kojoj bi se razmatrele odluke o privremenom finansiranju Kantona i rebalans budžeta.

Međutim, zastupnik Predrag Kojović (NS) kazao je kako se hitna sjednica ne može zakazati danas, te da se o tome trebalo razmišljati prije. 

Nakon toga donesen je zaključak da se hitna sjednica održi u petak.
 

Prije nekoliko trenutaka počeo je nastavak konatituirajuće sjednice Skupštine KS.

Sjednica je počela polaganjem zakletve i preuzimanjem mandata novoizabrane zastupnice DF-a Bibija Kerle.

Nakon toga izabrana je privremena komisija za administrativna pitanja, koju čine Elmedin Konaković, Mirsad Pindžo, Dževad Rađo, Segmedina Srna-Bajramović, Predrag Kojović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.