SARAJEVO

Napuštena vozila s parkinga ni inspektori ne smiju dirati

Iako i po nekoliko godina zauzimaju javne površine

Es. DRAGUNIĆ

23.12.2014

Automobile koje njihovi vlasnici mjesecima, pa i godinama ne pomjeraju s javnih parkinga, ukoliko su djelimično ispravni, niko ne može ukloniti osim samih vlasnika. Potvrdio nam je to Ahmed Đipa, portparol preduzeća "Rad", čija "Pauk služba" svakodnevno uklanja nepropisno parkirana vozila, ali ova po zakonu ne smije dirati. 

staro-auto2

Registarske oznake

Problem je, kako kaže, to što su ova vozila propisno parkirana. Zbog toga ih je, ako su ispravna, pa čak i uz intervenciju komunalnog inspektora, teško ukloniti.

- Ispravnost ovakvih vozila procjenjuje komunalni inspektor. Dakle, ukoliko se radi o vozilu s točkovima, staklima i slično, inspektor ne može narediti njegovo uklanjanje, bez obzira na to što nema registarske tablice ili one nisu validne - kazao je Đipa. 

elvedin-muratspahic

Muratspahić: Regulirati oblast

Samo ono vozilo za koje inspektor vizuelno procijeni da je za otpad, a nalazi se na javnoj površini, može biti uklonjeno i odvučeno na deponiju, kaže Đipa i dodaje da ne zna koliko takvih automobila ima na parkinzima, ali sigurno je malo onih za koje se sa sigurnošću može tvrditi da su ih se vlasnici odrekli.

ahmed-djipa1

Đipa: Ispravnost vozila

Takva vozila svake zime predstavljaju veliki problem Zimskoj službi „Rada“ prilikom redovnog održavanja ulica. Problem je i to što u nedostatku mjesta zauzimaju prostor za parkiranje. 

Problem bi mogao biti riješen naredne godine, jer bi trebao biti usvojen zakon koji bi regulirao ovu oblast. 

Priprema zakona

Kako nam je kazao zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS Elvedin Muratspahić, zakon koji će regulirati ovu oblast je u pripremi i trebao bi tokom naredne godine stupiti na snagu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.