SARAJEVO

Hoće li danas biti poznato ko uz SDA i DF pravi vlast

SKUPŠTINA KS Mnogo nejasnoća pred nastavak konstituirajuće sjednice

K. KEŠMER

23.12.2014

Nakon što je prije nešto više od mjesec prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine KS, nastavak će biti održan danas. Na dnevnom redu pred zastupnicima će se naći formiranje klubova naroda i Kluba ostalih, izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, kao i izbor delegata za Dom naroda Federacije BiH. U ovom zakonodavnom tijelu narode iz KS predstavljat će 11 delegata, tri Bošnjaka, pet Srba, dva ostala i Hrvat.

Dva imena

Zvanično, međutim, još nije poznato ko će uz SDA i DF činiti parlamentarnu većinu, za koju ovom bloku nedostaje još minimalno jedan glas. Zbog toga se ne može sa sigurnošću reći ko bi mogao biti predsjedavajući niti ko bi od zastupnika mogao proći u Dom naroda FBiH.

Što se tiče kandidatskih lista, Savez za bolju budućnost BiH će, prema riječima zastupnika te stranke Dževada Rađe, za Dom naroda predložiti dva imena.

- Što se tiče kandidata iz bošnjačkog naroda, to ću biti ja, dok ćemo iz reda hrvatskog predložiti Anu Babić - kazao je Rađo.

SDA će predložiti Muhameda Kozadru i Amora Mašovića. Za delegate u Domu naroda FBiH Naša stranka će kandidirati Sabinu Ćudić, koja se izjašnjava kao ostali, i Predraga Kojovića iz reda Srba. U SDP-u će odluku donijeti danas, a osim Slaviše Šućura iz reda Srba, vjerovatno će kao ostali biti predložena Segmedina Srna-Bajramović. Kandidati DF-a, kako je odlučeno na sinoćnjem sastanku, za Dom naroda već su određena, ali će biti poznata tek danas. 

Mogući problem

Klub Srba čine Haris Pleho (BOSS), Rasim Smajić (BOSS), Nermin Bjelak (BPS), Predrag Kojović (NS) i Slaviša Šućur (SDP). Sva petorica će po automatizmu ući u Dom naroda. 

To nam je potvrdio i zastupnik Haris Pleho, koji kaže da problem može nastati jedino ako Centralna izborna komisija ne prihvati njegovu kandidaturu jer se ranije izjašnjavao kao ostali.

Šućur neće biti predsjedavajući

Problem na današnjoj sjednici mogao bi predstavljati i izbor predsjedavajućeg, koji, prema Poslovniku o radu Skupštine, ne može biti iz reda Bošnjaka, jer će premijer, skoro je sigurno, biti iz tog naroda. Kako nam je potvrdio zastupnik Slaviša Šućur, poziciju predsjedavajućeg SDA je nudila njemu, ali je odbio jer slijedi stav svoje stranke. SDA će za dopredsjedavajućeg predložiti Sabahudina Delalića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.