SARAJEVO

Begova džamija dobiva nove ćilime

Odabran novi izgled savremene prostirke

Autor:Es. D.

24.12.2014

Do sljedećeg ramazana bit će postavljen novi jednodijelni ćilim u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Kako je rečeno na jučerašnjoj prezentaciji, nije poznato koliko će koštati izrada novog ćilima, ali će sve troškove snositi Gazi Husrev-begov vakuf.

- Trenutna prostirka u džamiji sastoji se od klasičnih ćilima iz cijelog svijeta koji su vremenom oštećeni. Došlo je vrijeme da se zamijene novom, savremenom prostirkom koja će biti iz jednog dijela i jedinstvenog izgleda. Novi ćilim će biti veličine oko 400 kvadratnih metara - rekao je Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa.

Autor idejnog rješenja izgleda novog ćilima je arhitekta Husejn Dropić, koji je sa svojim timom iz ateljea "Ambijent" izradio likovni motiv budućeg tepiha u Gazi Husrev-begovoj džamiji, koji je jučer predstavljen.

husejn-dropic

Dropić: Autor idejnog rješenja

Tepihe će proizvesti i ugraditi firma "Sham Carpets" iz Sarajeva, a predivo za njihovu izradu proizvest će i farbati firma "Vitex" iz Visokog.

Ćilimi koji su trenutno prostrti u džamiji najvjerovatnije će biti izloženi u muzeju "Gazi Husrev-beg", koji je, također, jučer predstavljen, a koji će imati mnoge sadržaje za sve buduće posjetioce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.