SARAJEVO

Pronađen do sada neviđen nišan u gradu

Kome pripada unikatni spomenik u At mejdanu

A. JAMAKOVIĆ

25.12.2014

Prilikom iskopavanja mezaristana Bakr-babine džamije u parku At mejdan, među brojnim nišanima koji potječu i iz 16. stoljeća, pronađen je i jedan poseban, do sada neviđen u Sarajevu i šire. To je zaintrigiralo arheologe i orijentaliste pa je formiran i tim stručnjaka koji će istraživati njegovo značenje, potvrdio nam je arheolog i projektant Mufid Garibija.

Poseban status

- Nišan je jedinstven i skroman. Pravljen je iz dva dijela, a ima kapu udubljenu poput krune četvrtastog oblika. Ne predstavlja ni šešir ni francusku kapu, već simbolizira nešto treće, što tek treba otkriti. Ovakvog nišana nema ni u stručnoj literaturi. Sigurno je riječ o muškom rahmetliji i on je po nečemu bio izuzetan, što mu je dalo poseban status i trag - pojašnjava Garibija. 

Na At mejdanu smo zatekli i radnike firme „Neimari“ koji uređuju iskopine i sklapaju dijelove nišana. Kako nam je rekao Amir Jogunčić iz ove firme, riječ je o zahtjevnom poslu, zbog čega ga ne mogu obavljati laici, a poželjno je i da budu vjernici, da bi bolje razumjeli važnost iskopina. 

Imaju formu

Svaki nišan koji je do sada iskopan, prema riječima Garibije, ima svoju formu. Na osnovu toga se znalo o kojem čovjeku je riječ. Ahmedija pod muševkom znači da je riječ o hafizu, kruna je znak da je rahmetlija bio u tarikatu. Ako je polulopta na vrhu, onda je šehid...

Otvorenje na proljeće 

Prema riječima direktora Zavoda za zaštitu spomenika KS Muniba Buljine, park čiju je obnovu finansirala Općina Stari Grad bit će otvoren na proljeće. 

- Urađeno je 90 posto posla. Dolaze minusi i preostali su osjetljivi malterski radovi, tako da je otvorenje prolongirano da bi sve bilo najbolje urađeno - dodao je Buljina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.