SARAJEVO

Ejubović optužio radnike "Sarajevošuma“ da su zamutili vodu

Nekontrolirana sječa šume prouzrokovala zagađenje izvorišta "Krupa"

J. G.

25.12.2014

Načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović optužio je Upravu “Sarajevošuma” da su zbog nekontrolirane sječe šume na području Krupe zagadili izvor pitke vode, a s kojeg se snabdijevalo građanstvo s ovog područja.

Iako iz “Sarajevošuma”, tvrde da nisu krivi za zagađenje izvorišta “Krupa”, jer su dobili odobrenje OV Hadžići za eksploataciju šume, čelnik Hadžićke Općine Ejubović tvrdi da nisu ni mještani zamutili vodu.

Naime, Ejubović je zbog zagađenja izvorišta “Krupa” reagirao još na sjednici održanoj 3. decembra na kojoj je razmatrana šumskoprivredna osnova za područje „Igmansko" za desetogodišnji period.

- Niko od nas nije sjekao šumu, a dobili smo zauzvrat da nemamo vode za piće. Da nam je život ugrožen. Svi oni koji se bave šumarstvom, misle da je šuma samo za eksploataciju. Zar nam se smije dogoditi da nam se izvorišta zamute, da isključimo kompletan vodovodni sistem u Hadžićima. Nikad se nije desilo da nam se izvorište "Krupa" zamuti, a mi evo drugi put ostajemo bez ovog vodovoda - kazao je Ejubović.

U općini Hadžići tom prilikom kazali su da će se izboriti za svoja prava, te da će protestirati protiv eksploatacije hadžićkih šuma.

- Nekontrolirana sječa šume prouzrokovala zagađenje izvorišta "Krupa". Izvršni direktor KJP „Sarajevo-šume" Nerves Alispahić, posljednjih dana u medijima tvrdi da to preduzeće ne sječe šumu u vodozaštitnoj zoni Krupa-Hadžići. Također, Alispahić tvrdi da je odobrenje za sječu dobio od Općine, te da je Općina krivac za zagađenje izvora. Podsjećamo gospodina Alispahića na sastanak održan 3. decemra u općinskoj sali kojem je i on prisustvovao, a na kojem je razmatrana Šumskoprivredna osnova za šumskoprivredno područje „Igmansko" za desetogodišnji period - kazali su iz Općine.

Nevres Alispahić, izvršni direktor za šumarstvo "Sarajevo-šuma", negirao je navode čelnika Općine, te ponovio da je Općinsko vijeća Hadžića dalo odobrenje za sječu šume na ovom području.

- Sve je rađeno prema godišnjem planu i programu, nije uopće bilo nekontrolirane sječe šume. Niti je bilo sječe u vodozaštitnoj zoni - tvrdi Alispahić.

U toku je sjednica OV Hadžići, a jedna od tačaka dnevnog reda je I upravo zagađenje izvorišta "Krupa" te sječa šume na području ove općine.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.