SARAJEVO

Poslanici moraju razotkriti kriminal i korupciju u ZOI '84

PROTEST Otpušteni radnici traže pomoć Skupštine KS

A. JAMAKOVIĆ

27.12.2014

Nekoliko otpuštenih radnika ZOI ’84 okupilo se jučer pred zgradom Vlade KS prije početka sjednice Skupštine da bi skrenuli pažnju poslanicima na probleme koji se gomilaju u njihovom preduzeću.

Formirati komisiju

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata radnika Alija Hodžić, razočaran je jer im nije dozvoljeno obraćanje na Skupštini. Rekli su im da to nije u skladu s dnevnim redom!

- Otpuštanja radnika treba biti, ali to su trebali biti oni koji su posljednji došli u preduzeće i režijsko osoblje, a ne porodilje. Ne može se otpustiti radnik koji proizvodi za dobit firme. Željeli smo Skupštini predložiti da se formira komisija od predstavnika svih političkih partija koja će otići u preduzeće i razotkriti kriminal i korupciju. Kažu da nije po zakonu da se obratimo, a jeste da Midhat Hubijar (SDA) kao predsjednik Skupštine nelegalno dođe na direktorsku poziciju i radi šta hoće - kazao je Hodžić.

hubijar-midhat

Hubijar: Dijeli otkaze

Prije početka sjednice s radnicima je razgovarao za njihov problem nadležni ministar privrede KS Emir Hrenovica, koji je kazao da nije upoznat s načinom na koji je 35 otkaza podijeljeno te da će formirati komisiju koja će to utvrditi.

Plan sanacije

- Uprava je morala imati plan sanacije i zbrinjavanja radnika, ali do mene ništa nije došlo. Nisam vidio spisak otpuštenih i ne znam kako je pravljen. Smatram da se višak radnika može adekvatno zbrinuti - rekao je Hrenovica.

Uposlenici ZOI-ja razišli su se ispred zgrade Kantona nakon početka sjednice Skupštine, ali su najavili dolazak na narednu sjednicu Skupštine, kada bi, navodno, trebalo biti govora o njihovim problemima.

Zgrada zjapi prazna

- Radnici koji su dobili otkaze nisu bodovani i nemaju u to uvid. Ne znamo koliko smo sredstava kredita dobili, ne znamo ni kojim dobavljačima je novac dat, poslovna zgrada zjapi prazna... Istrajat ćemo u svojoj borbi pod svaku cijenu - poručio je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.