SARAJEVO

Vladini službenici od 5. januara u štrajku

Sindikati ujedinjeni u ostvarenju svojih prava

A. J.

27.12.2014

Članovi Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS i Sindikata državnih službenika i namještenika od 5. januara 2015. započet će desetodnevni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih plaća i izostanka dijaloga s Vladom KS. Kako su istaknuli predsjednici ovih sindikata na jučerašnjoj pres-konferenciji Faruk Bešlić i Adil Aljić, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni 15. januara, krenut će u generalni štrajk.

- U KS socijalnog dijaloga nema posljednjih godinu i po. Zaposlenima u obrazovanju isplaćeno je 10 plaća, a duguju im se dvije. Od Vlade nismo dobili odgovor kada će biti isplaćene. Ne poštuju se kolektivni ugovori, ne planiraju sredstva za isplatu pravomoćnih presuda po tužbama... - istaknuo je Bešlić.

Koordinacioni odbor KS Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH odobrio je štrajk sindikalnim organizacijama Zavoda za izgradnju KS, Zavoda za planiranje KS, TVSA, Profesionalne vatrogasne brigade KS, Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo te kantonalnih organa uprave, koji će trajati 10 dana od 11 do 13 sati.

Ministar finansija i vršilac dužnosti premijera KS Muhamed Kozadra (SDA) rekao je jučer da nije siguran da će plaće biti isplaćene do rokova koje su zadali sindikalisti. Kazao je da će dobivati novac u skladu s prilivima u budžet.

Nema pečata

Novinarima se obratio i sindikalni povjerenik Sanel Sabitović, koji je skrenuo pažnju na teško stanje u Osnovnoj muzičkoj školi na Ilidži.

- Već godinu nemamo pečat škole, zbog čega diplome učenika nisu ovjerene jer ga je bivši direktor odnio. Uposlenici nemaju kupone i tople obroke, a plaće dobivaju akontativno. Sudske presude se ne poštuju - kazao je Sabitović.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.