SARAJEVO

Opozicija spriječila financijsku blokadu Kantona

Skupština KS još bez većine

Autor:K. KEŠMER

27.12.2014

Poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo ni jučer nisu mogli izabrati rukovodstvo Skupštine ni delegate u Dom naroda FBiH. Kako je pojašnjeno, za izbor delegata nisu iz Centralne izborne komisije (CIK) dostavljene ovjerene kandidatske liste.

Ipak, održana je hitna sjednica na čijem se dnevnom redu našao rebalans budžeta KS za 2014. godinu, koji nije usvojen, te odluka o privremenom finansiranju Kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje, koja je dobila dovoljan broj glasova.

Pao rebalans

Usvajanje odluke o privremenom finansiranju spriječilo je blokadu isplate plaća budžetskim korisnicima, a nju su podržali i poslanici lidera opozicije, Saveza za bolju budućnost.

No, predloženi rebalans nije prošao, jer su poslanici Demokratske fronte bili suzdržani. Međutim, prema glasanju za rebalans mogla se naslutiti eventualna većina predvođena  SDA, jer su za rebalans glasali, osim SDA, i poslanici BOSS-a i dva poslanika SDP-a, Amel Mekić i Hamed Aljović.

Mirsad Pindžo, šef Kluba DF-a, kazao je da ova stranka nije mogla glasati za rebalans jer bi njime bile opravdane mnoge nezakonitosti Vlade koju predvodi SDA.

- Ipak, to ne ugrožava koaliciju sa SDA, jer se radi o radu Vlade koja je formirana kada DF nije bio dio politike - kazao je Pindžo.

Velike nepravilnosti

Protiv rebalansa glasali su poslanici Saveza za bolju budućnost BiH, dio SDP-a, BPS i Naša stranka. Šef Kluba SBB-a Adnan Solaković kazao je da su za jedan dan, koliko su imali vremena da pročešljaju prijedlog ministra finansija Muhameda Kozadre (SDA), u rebalansu pronašli ogroman broj nepravilnosti.

- Da smo podržali ovaj rebalans, mi bismo podržali i odobrili prekomjerno zapošljavanje ljudi, za koje se sada planira novac u budžetu - rekao je Solaković.

Predrag Kojović kazao je da Naša stranka nije mogla podržati rebalans jer bi time podržala nezakonit rad Vlade i sve ono što su ministri činili u posljednja dva mjeseca bez nadzora Skupštine.

O nastavku u ponedjeljak

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine mogao bi, kako se očekuje, biti zakazan u ponedjeljak. Kako je jučer rečeno, kada će biti birani delegati u Dom naroda, ovisi o tome kada će CIK ovjeriti liste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.