SARAJEVO

ALARMANTNO "Toplane" nemaju plina, a građani ostaju bez grijanja

Postrojenja pred kolapsom, već se zagrijavaju na mazut

Autor:A. NALO

30.12.2014

I ove zimske grijne sezone ista priča! Zbog smanjenja isporuke plina prema našoj zemlji iz Rusije, samo je pitanje danja kada će „BH-Gas“ zavrnuti ventile prema "Sarajevogasu", odnosno "Toplanama" i ostaviti građane Kantona bez grijanja. Kantonu dolazi skoro dvostruko manje od potrebnih količina plina.

Redovni sastanci

Zbog alarmantne situacije i nedostatka plina, "Toplane" svoja postrojenja od jučer zagrijavaju na mazut. S obzirom na to da prijeti potpuni prekid snabdijevanjem ovim energentom, svakodnevno se održavaju sastanci ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatka Petrovića s predstavnicima „BH-Gasa“ i „Energoinvesta“.  

- Kanton je odranije limitiran na 740.000 kubika. Međutim, u posljednjih nekoliko dana veliki su minusi i došlo je do enormne potrošnje ovog energenta. Zbog toga smo održali hitne sastanke. Odlučili smo da "Toplane" prijeđu na mazut i na taj ćemo način uštedjeti dnevno oko 150.000 kubika - kazao nam je Petrović.

petrovic-zlatko1

Foto: Avaz (Petrović: Veća potrošnja zbog minusa)

Prema njegovim riječima, sve do Nove godine radit će se na tome da ne dođe do totalne obustave plina, što bi urušilo cijeli sistem.

Povećati isporuku

- Predstavnici „BH-Gasa“ odmah će nakon praznika kontaktirati ruske isporučioce da nam povećaju isporuku. Nadam se da će uspjeti u tome i da građani i „Toplane“ neće ostati bez plina. Jer postrojenja "Toplana" ne mogu dugo raditi samo na mazutu - naglasio je Petrović.

Bez grijanja jučer bilo 12 stanova

Postrojenja "Toplana" jučer su radila bez većih problema, osim za područja koja zagrijavaju kotlovnice. Tako u ilidžanskom naselju Lužani u ulici Vinka Šamarlića nije radilo grijanje u 12 stanova.

U Vogošći topli radijatori

Petrović nam je jučer kazao da je riješen problem grijanja za oko 700 stanova u Vogošći. Istakao je da je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ uplatilo dugovanja „Bags-Energotehnici“, koja grije ovaj dio Sarajeva. Od tog novca radnicima će biti isplaćene plaće i neće stupati u štrajk.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.