SARAJEVO

Radijatori hladni, građani se smrzavaju u stanovima

Preduzeće "Toplane" ostalo bez plina, u kotlovnicama lože mazut

E. DRAGUNIĆ

31.12.2014

Građani većine naselja čiji se stanovi zagrijavaju putem preduzeća "Toplane" danima se mrznu u svojim stanovima jer nemaju grijanja. “Toplane” već nekoliko dana u kotlovnicama lože mazut jer nemaju plina!

Viši računi

Kako su nam kazali ogorčeni stanari iz ulice Grbavička, radijatori su topli, ali nedovoljno da bi zagrijali stanove. Emir Kapetanović, koji stanuje u ovoj ulici na broju pet, kaže da je nekoliko puta kontaktirao “Toplane”.

- Mrznemo se danima u svojim stanovima, a u “Toplanama” nam ne daju nikakav odgovor, osim da je grijanje slabije. Ni riječi o tome do kada će to trajati - kazao nam je Kapetanović.

Na hladne radijatore i stanove u ovom naselju požalila nam se i Ljiljana Ćatović, koja je u svom stanu, kako kaže, primorana obući jaknu, debele čarape...

- Toliko je hladno. Morat ćemo kupovati grijalice. Smrzavamo se već pet dana, a nikako da nas neko obavijesti do kada će ovo trajati. Plaćamo visoke račune, a grijanja nema. Dobivat ćemo više račune za struju - kazala je Ćatović.

Osim građana koji žive na Grbavici, na hladne radijatore žalili su nam se i s Alipašinog Polja, Kovačića, Hrasnog, Švrakinog Sela, Dobrinje...

Da je grijanje u pojedinim dijelovima grada umanjeno, potvrđeno nam je i iz preduzeća "Toplane". Razlog tome je, kako kaže Ženja Ljubuškić, smanjen dotok plina.

Dovoljne količine

- Bili smo primorani prijeći na alternativno zagrijavanje na mazut, tako da sada koristimo samo 65 posto svojih kapaciteta. Ne znamo do kada će ovo potrajati - rekao je Ljubuškić.

Kako su nam kazali u „Energoinvestu“, firmi koja je dobavljač plina za našu zemlju, očekuju da će se dotok ovog energenta stabilizirati uskoro. Rečeno je da su zvali u “Gazprom” te da su obećali da će učiniti sve da dobivamo dovoljne količine plina.

Povećana prodaja grijalica

Posjetili smo i nekoliko tržnih centara, u kojima nam je rečeno da je posljednjih dana, usljed niskih temperatura i problema s grijanjem, povećana prodaja električnih grijalica. Kazali su nam da svaki dan prodaju veliki broj grijalica, jer je ljudima hladno u stanovima pa je to jedini način da se ugriju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.