SARAJEVO

Koldžina sekretarica Vildana Smajović na sjednici javno vrijeđala vijećnike

Članovi OV Novo Sarajevo načelnikovu saradnicu prijavili Etičkom vijeću

F. N.

1.1.2015

Vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo Etičkoj komisiji OV prijavit će Vildanu Smajović, sekretaricu načelnika Nedžada Koldže (SDA), koja ih je na posljednjoj sjednici javno vrijeđala.

Krive službe

Za sekretaricu Smajović predložit će najoštriju kaznu jer je, bez ikakvih nadležnosti kao općinska službenica, za govornicom Vijeća poručila vijećnicima da ne znaju pravo i da diskutiraju o nečemu što ne poznaju.

To je najviše naljutilo šefa Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH Edina Rovčanina, koji nam je jučer kazao da službenici nemaju pravo određivati na koji način vijećnici trebaju govoriti.

- Snimak obraćanja službenice Smajović dostavit ćemo Etičkoj komisiji. Tražit ćemo najstrožije mjere jer je ovakvo ponašanje nedopustivo. Vijećnik ima pravo za govornicom kazati svoje mišljenje i raspravljati o bilo kakvim nejasnoćama, pogotovo kada je u pitanju budžet. Jedna službenica nije pozvana da o tome daje svoje mišljenje - kazao je Rovčanin.

edin-rovcanin

Rovčanin: Pravo na mišljenje

Vrijeđanju vijećnika pridružio se i načelnik Koldžo, koji je, braneći sekretaricu, kazao da “vijećnici trebaju više čitati važeće propise“.

Nacrt budžeta

- Podržavam kolege koje su kritizirale bahatost službenika Općine. Imamo pravo da na sjednici raspravljamo o svemu. Ako nešto vijećnicima nije bilo jasno, onda su krive općinske službe, koje sadržaj ne predstave na najbolji način - kazao je vijećnik Damir Pećanac (SDU).

U trenutku kada je Smajović vrijeđala članove OV, raspravljalo se o nacrtu budžeta Općine za 2015. godinu. Sekretarici je zasmetalo to što su se vijećnici otvoreno suprotstavili nakani Koldže da sam upravlja budžetom svih građana, koji iznosi 26 miliona KM. Prema riječima Rovčanina, vijećnici će tražiti i da se ispita zakonitost usvojene odluke o izvršenju budžeta, prema kojoj će Koldžo sam raspoređivati općinski novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.