SARAJEVO

ISTRAŽUJEMO Vozanje ministara i službenika košta građane 714.000 maraka

Koliko automobila koriste kantonalni funkcioneri

E. DRAGUNIĆ

2.1.2015

Premijer, ministri i službenici Vlade Kantona Sarajevo za održavanje službenih vozila i troškove goriva iz budžeta troše 314.000 KM godišnje. Vozni park, kako nam je potvrđeno u Pres-službi Vlade, broji 78 auta, a njihova vrijednost procijenjena je na skoro 400.000 KM. Ako se zbroje godišnji troškovi održavanja i vrijednost automobila, jasno je da građane vozanje funkcionera košta skoro 714.000 KM.

Nova vozila

Kantonalna ministarstva, kako su nam rekli u Vladi, imaju 13 službenih Škoda Octavia, dok Uprava za inspekcijske poslove ima na raspolaganju 29 vozila.

- Ostale službe, zavodi, uprave, Skupština KS, direkcije i drugi inspekcijski organi koriste 36 službenih automobila. Tokom 2014. godine Vlada je nabavila dva nova vozila marke Dacia, i to za potrebe Uprave za šumarstvo - naveli su iz Vlade KS, napomenuvši da je prosječna starost vozila osam godina.

U prvih deset mjeseci ove godine Kanton je za održavanje automobila izdvojio 103.346 KM iz budžeta, što je prosječno 1.324 marke po jednom.

Prosječna potrošnja

- Kada su u pitanju troškovi goriva, Vlada je za 10 mjeseci 2014. potrošila 157.478 KM. Prosječna mjesečna potrošnja goriva po vozilu iznosi 201 KM - kazali su iz Kantona.

Šta kažu građani

slobodan-vatrenjak
Slobodan Vatrenjak

- Toliki novac mogao bi se upotrijebiti u mnogo bolje svrhe. Ovo nije humano šta nam rade. Samo se vozaju, a za narod ništa korisno ne rade.

ali-kapur
Ali Kapur

- Njihova vozila ne vrijede samo 400.000 KM. Oni se voze mnogo skupljim autima. S druge strane, narod gladuje i gleda gdje će zaraditi koricu hljeba.

safija-saric
Safija Šarić

- Automobili ministara su preskupi. Sramota je da toliko troše na vozanje i gorivo. Novac koji oni daju za nebitne stravi, penzionerima bi dobro došao da prežive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.