SARAJEVO

Parking kod Pozorišta bit će otvoren do kraja januara

Definitivno propao projekt gradnje podzemnih garaža

A. JAMAKOVIĆ

3.1.2015

Parking kod Narodnog pozorišta, nakon što je skoro četiri godine bio prazan, ponovo će biti otvoren za vozače čim se raskine ugovor između Kantona Sarajevo i koncesionara, firme “Centrotrans - Transport robe”.

Korištenje zemljišta

Prema riječima ministra saobraćaja KS Jusufa Bubice, takav rasplet očekuje se ubrzo nakon novogodišnjih praznika, do kraja januara.

- Nakon konsultacija sa Pravobranilaštvom KS, podnijeli smo zahtjev za jednostrano raskidanje ugovora o gradnji podzemnih garaža na ovom mjestu zbog izmijenjenih okolnosti. Poslije potpisivanja ugovora, Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, koja je u međuvremenu formirana, nije dala saglasnost za takve radove, jer bi ugrozili Pozorište kao nacionalni spomenik. Koncesionar je tužio Kanton i taj epilog će riješiti sud - kazao nam je Bubica.

Inače, kapacitet ovog parkinga je 90 mjesta, a njegovim ponovnim stavljanjem u funkciju umnogome bi se riješio problem nedostatka parking-mjesta u gradu. Zbog dugogodišnje trakavice u vezi s gradnjom podzemnih garaža na ovom mjestu, Općinsko vijeće Centar stavilo je van snage odluku o davanju naknadne saglasnosti Kantonu za korištenje njihovog zemljišta.

Sredstva od naplate

- Odluka nije poništena, a Kanton ima pravo raspolaganja svim parking-mjestima u gradu. U krajnjem slučaju, to i nije toliko bitno, jer sredstva od naplate parkinga idu na poseban račun, iz kojeg se finansiraju projekti proširivanja kapaciteta saobraćaja u mirovanju - pojasnio je Bubica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.