SARAJEVO

Objekti nemaju prilaze za ljude u kolicima

Vlast zaboravila osobe s invaliditetom

Autor:E. DRAGUNIĆ

5.1.2015

Osobe s invaliditetom, koje su prikovane za kolica, zbog neadekvatnog prilaza, ne mogu bez nečije pomoći ući u Narodno pozorište, domove zdravlja, prodavnice, kina... Ovoj populaciji veliki problem predstavlja i to što im nesavjesni vozači svakodnevno u gradu zauzimaju za njih predviđena parking-mjesta.

Prilagoditi trotoare

No, tu se problemi za njih ne završavaju. Naime, s dolaskom zime oni postaju još veći.

- Svakodnevno nailazimo na brojne prepreke koje nam otežavaju kretanje, pogotovo pri ulasku u javne objekte. Ni u jednu kinodvoranu ne možemo ući bez nečije pomoći, kao ni u jednu kulturnu instituciju. Evo, pao je snijeg, tek ćemo sada imati problema - kaže Mušan Kamenica, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo.

Kako kaže, njemu i njegovim kolegama najviše smeta to što vlast nema sluha za njih i njihove probleme. A najviše zamjeraju to što se prilikom gradnje novih saobraćajnica ne vodi računa o njihovom kretanju.

- Gdje god je zdravim osobama dozvoljen pristup, isto to pravo i mi bismo morali imati. No, naša prava malo se poštuju. Žalosno je što se prilikom gradnje novih cesta iste greške ponavljaju pa je s jedne strane pješačkog prijelaza trotoar prilagođen našem kretanju, a s druge nije - tvrdi Kamenica.

narodno-pozoriste2

Narodno pozorište nema adekvatan prilaz za invalide

Kažnjavati vozače

Član Udruženja RVI paraplegičara KS je i Ševko Hubijar. On ističe da je potrebno izmijeniti zakon koji obuhvata ovu populaciju u društvu.

- Ako nemamo nekoga pored sebe da nam pomogne, nismo u stanju ići tamo gdje želimo. Problem nam prave i nesavjesni vozači, koji parkiraju svoja vozila na mjesta označena za nas, invalide. Ni policija ne radi svoj posao onako kako bi trebala. Ne kažnjavaju takve ljude, a trebali bi - kaže Hubijar.

 Voljeli bi imati svoju apoteku

Nedavno su se članovi Udruženja RVI paraplegičara KS obraćali ministarstvima saobraćaja i zdravstva KS da im omoguće gradnju “drive in” apoteke, namijenjene  osobama s invaliditetom, ali im je zahtjev odbijen.

- Mi koristimo specifične lijekove tako da i po pet puta mjesečno idemo u apoteku. Ako idemo automobilom, problem je gdje pronaći parking. A gradnjom ovakve apoteke, nabavka lijekova dosta bi nam se olakšala - ističe Kamenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.