SARAJEVO

Hoće li Pleho, Smajić i Bjelak odgoditi formiranje vlasti u FBiH

Nastavlja se trakavica oko izbora članova Doma naroda FBiH

K. KEŠMER

5.1.2015

Trakavica u vezi s izjašnjavanjem poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Plehe (BOSS), Rasima Smajića (BOSS) i Nermina Bjelaka (BPS) kao Srba, mogla bi dodatno odgoditi izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH! Isti problem ima i poslanica Naše stranke Sabina Ćudić, kojoj CIK nije dozvolio da se izjasni kao ostali.

Tužili CIK

Ovaj trojac, nakon što mu je Centralna izborna komisija (CIK) osporila pravo na nacionalno izjašnjavanje kao Srbi, odlučio je tužiti CIK, jer im je onemogućeno pravo da budu birani u Dom naroda.

Prema informacijama “Dnevnog avaza”, skupštinska Komisija za izbor i imenovanje pokušat će danas ili sutra riješiti ovu zamršenu situaciju kako bi Sarajevski kanton što prije izabrao delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Navodno je već poznato rješenje koje će Komisija, na čelu sa poslanikom Elmedinom Konakovićem (SDA), predložiti Skupštini. Komisija, u kojoj većinu imaju koalicioni partneri SDA i DF, najvjerovatnije će Plehi, Smajiću, Bjelaku i Ćudić potpuno zabraniti glasanje za izbor delegata Doma naroda. Na taj način bi sve prepreka za izbor delegata bile uklonjene.

No, kako nam je kazao Rasim Smajić, kakvo god rješenje Komisija predloži poslanicima, ono neće biti u skladu sa zakonom.

- Skupština nije nadležna da raspravlja o ovim pitanjima, a kamoli da donosi neku odluku.
Ako nam zabrane glasanje, to će najviše odgovarati SDA i DF-u. Oni su već osigurali glasove u Klubu Bošnjaka za svoje liste tako da im ne trebaju dodatni i stvar bi bila već gotova – kazao je Smajić.

bjelak-cudic

Profitira SDA

No, poslanik Predrag Kojović (NS), iznio je i drugu opciju kao moguće rješenje, a prema kojoj bi Komisija za izbor i imenovanje Plehu i ostale vratila u Klub Bošnjaka.

- U tom slučaju, SDA bi mogla profitirati i dobiti veći broj delegata za Dom naroda. Zbog koalicionih odnosa SDA i BPS-a i BOSS-a, tri poslanika bi glasala za SDA-ovu listu delegata – rekao je Kojović.

Nema rješenja bez kršenja zakona

On je naveo i to da CIK, osim što je oduzeo pasivno biračko pravo Plehi, Smajiću, Bjelaku i Ćudić, nije ništa rekao o drugim otvorenim pitanjima.

- Da li oni nastavljaju svoje djelovanje u Skupštini u Klubu Srba, odnosno u Klubu ostalih? Iako se ne mogu kandidirati, imaju li pravo glasati za delegate za Dom naroda, mogu li biti kandidati svojih klubova za rukovodstvo Skupštine… Nakon odluke CIK-a, ne postoji način da se iz nastale situacije izađe bez kršenja zakona – upozorio je Kojović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.