SARAJEVO

Hoće li sutra biti izabrani delegati iz KS?

Sjednica Skupštine trebala bi biti održana u utorak

K. Ke.

5.1.2015

Ukoliko Naša stranka ne podnese žalbu na odluku Centralne izborne komisije (CIK) na zabranu njihovoj zastupnici Sabini Ćudić da bude izabrana u Federalni dom naroda kao zastupnica iz reda ostalih, sjednica Skupštine KS na kojoj bi se konačno trebali izabrati delegati, trebala bi se održati sutra, saznaje „Dnevni avaz“.

Naime, zbog odluke CIK-a da poslanicima Harisu Plehi (BOSS), Rasimu Smajiću (BOSS), Nerminu Bjelaku (BPS) i Sabini Ćudić (NS) onemogući izbor u Dom naroda FBIH zbog njihovog izjašnjena da su Srbi odnosno ostali, jutros je zasjedala Komisija za izbor i imenovanje Skupštine Kanatona Sarajevo.

CIK je ovakvu odluku donio jer su se ovi poslanici u Skupštini na lokalnim izborima izjašnjavali drugačije, a prema zakonu nije moguće mijenjati nacionalno izjašnjenje između dva izborna ciklusa. Zbog cijelog ovog slučaja izbor delegata iz Sarajevskog kantona za Federalni dom naroda je blokiran, ja Komisija za izbor i imenovanje trebala je jutros pripremiti moguća rješenja koja će predložiti ostalim poslanicima u Skupštini.

Međutim, kako saznajemo, članovi Komisije nisu našli moguće rješenje, te je odlučeno da njen predsjednik Elmedin Konaković (SDA) ostalim poslanicima pročita odluku CIK-a, koji bi nakon toga trebali usvojiti konačnu odluku.

No, ukoliko se Naša stranka ipak, odluči žaliti na odluku CIK-a, izbor delegata ali i predsjeništva Skupštine KS bit će dodatno prolongiran. Prema našim informacijama, trenutno je u toku sastanak u centrali ove stranke, gdje se razmatra odluka o žalbi.

Podsjećamo, CIK je još ranije odbio žalbe Plehe, Smajića i Bjelaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.