SARAJEVO

Pred Koldžinim kabinetom protestirat će i mještani Vraca

NOVO SARAJEVO Građani ukazuju na urbanističko-građevinsku mafiju

S. MUHIĆ

11.1.2015

Nakon što je više od 500 mještana Čengić-Vile ustalo protiv nezakonite gradnje stambeno-poslovnog objekta u parku te za ponedjeljak najavilo demonstracije ispred kabineta načelnika Nedžada Koldže (SDA), redakciji „Avaza“ obratili su se i drugi građani koji ukazuju na, kako kažu, djelovanje urbanističko-građevinske mafije u Općini Novo Sarajevo.

Podnijeli peticiju

Kako saznaje „Avaz“, zbog nezakonite gradnje, a po privatnim tužbama građana, sud je već naložio obustavljanje radova na zgradi u Radničkoj na broju 4 na Vracama. I stanovnici obližnje Banjalučke ulice potpisali su i podnijeli peticiju načelniku Koldži i njegovoj pomoćnici za urbanizam Belmi Ključo-Vlašić.

Oni traže da njih dvoje obustave gradnju u Banjalučkoj ulici na  broju 2 investitora Elvira Bolića, jer je protivna zakonu i Regulacionom planu. Kako su nam kazali građani, investitor u Banjalučkoj ulici, uz aminovanje Koldže i Ključo-Vlašić, gradi šestospratnicu, iako je prema Regulacionom planu, dakle zakonu, tu dozvoljena isključivo izgradnja porodičnih kuća do tri etaže.

banjalucka-ulica

Foto: B. Nizić (Banjalučka ulica)

Posebna je priča u svemu tome kako je pod izgovorom izgradnje klasičnog "potkrovlja" izgrađen penthaus visok pet metara.

Osim što su podnijeli brojne prijave građevinsko-urbanističkoj inspekciji da zaustavi tu gradnju, građani Banjalučke ulice  angažirali su i advokate te najavili podnošenje krivičnih prijava protiv načelnika i njegove pomoćnice, koji krše zakon. Od njih će tražiti i nadoknadu pretrpljene štete.

nedzad-koldzo

Koldžo: Mutne radnje

Podrška sugrađanima

Stanovnici Banjalučke i Radničke ulice također najavljuju da će dati podršku i pridružiti se sugrađanima s Čengić-Vile u demonstracijama ispred Koldžinog kabineta. Očekuju da im se pridruže i građani drugih dijelova Novog Sarajeva koji su pogođeni mutnim radnjama lokalne samouprave koju oni finansiraju i koja živi na njihovim leđima.

radnicka-ulica

Foto: B. Nizić (Radnička ulica)

Selektivna primjena zakona

U svojoj peticiji stanovnici Banjalučke ulice ističu da je veoma zanimljivo kako načelnik Koldžo i njegova zamjenica Ključo selektivno provode zakon. Tako su u slučaju izgradnje objekta u Banjalučkoj na broju 2 izdali dozvolu za gradnju šestospratnice, tvrdeći da više ne važi Regulacioni plan "Vraca", koji to zabranjuje jer je u toku izrada novog, dok su u slučaju prvog komšije odbili gradnju tvrdeći da je, kako se ističe u obrazloženju, "Regulacionim planom „Vraca“ (Službene novine KS br. 28/29) utvrđen režim zabrane građenja do donošenja novog". Potpisnik oba ova suprotstavljena rješenja je pomoćnica načelnika za urbanizam Belma Ključo-Vlašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.