SARAJEVO

Jesu li talovi ili sukobi u SDA okrenuli načelnike protiv "Rada"

OTKRIVAMO Općine kantonalnoj firmi uskratile posao održavanja ulica

A. NALO

10.1.2015

Četiri SDA-ova načelnika, Semir Efendić, Hamdo Ejubović, Senaid Memić i Edin Smajić, koji su na čelu općina Novi Grad, Hadžići, Ilidža i Vogošća, iskoristila su tumačenje Agencije za javne nabavke BiH te s privatnim firmama sklopila posao za čišćenje snijega na njihovom području!

Sumnjivi poslovi

Takva odluka izazvala je velike probleme komunalnom preduzeću "Rad", koji zbog neočišćenih i ledom okovanih ulica ne može u prigradskim naseljima i iz 40 ulica isprazniti kontejnere pune smeća. Osim toga, napravili su probleme i građanima, jer su mnoge ulice u tim općinama slabo ili nikako očišćene.

Iza ovakvog poteza načelnika, koji su ranijih godina posao davali „Radu“, prema tvrdnjama bolje upućenih u ovu problematiku, kriju se određeni talovi i sumnjivi poslovi s privatnim kompanijama.

Kako je kazao izvor „Avaza“, nelogično je da neko pored kantonalnog preduzeća "Rad", koje ima savremene mašine, veliki broj radnika i dovoljno posipnog materijala, angažira privatnika koji ne može odgovoriti zadatku.

- Zato na terenu imamo katastrofalne rezultate i općine zatrpane smećem. U ovom slučaju sve je moguće, pa i to da su načelnici u talu s pojedincima. Ovaj slučaj može se tumačiti i na drugačiji način, odnosno rezultatom sukoba u SDA, jer je dio načelnika iz te stranke okrenuo leđa direktoru „Rada“ Selimu Babiću, koji je također član SDA, dok su neki načelnici ostali vjerni „Radu“ – rekao je naš izvor.

Oštra reakcija

Prije nekoliko dana, na odluku četiri SDA-ova načelnika oštro su reagirali i iz „Rada“. Kazali su da privatne firme ne čiste ulice pa da zbog toga njihove ekipe ne mogu odvoziti smeće te su odgovornost za prljave ulice skinuli sa sebe.

pokit-559cb990c9dffd8675f6bc2186971dc2

Prioritet državna firma

Resorni ministar Zlatko Petrović potvrdio nam je da su se načelnici ogradili odlukom Agencije koja im je dala tumačenje da ove postupke trebaju provesti na bazi konkurencijskog postupka, a ne direktnom dodjelom firmama.

- Oni su proveli tenderske procedure i prihvatili ponude privatnih firmi. Ostale općine nisu mijenjale "Rad", a ova firma održava i dio ulica u Novom Gradu. Ali, uvažavajući sve, prioritet treba dati državnom preduzeću - kazao je Petrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.