SARAJEVO

SRAMOTNO Da bi opet dobili zdravstveno, moraju biti socijalni slučaj!

Nezaposlenima koji su skinuti s biroa, oduzeta sva prava

F. NUMANOVIĆ

12.1.2015

Skoro 4.000 građana koji su u novembru skinuti s evidencije nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, zdravstveno osiguranje može vratiti samo ukoliko dokaže da su socijalni slučaj! 

To je za “Dnevni avaz” potvrdila i predsjednica Udruženja nezaposlenih “Otium” Indira Smajlović, koja je kazala da je procedura povrata zdravstvenog osiguranja dosta komplicirana i skoro je nemoguće ispuniti zahtjeve koje diktira Zavod za zapošljavanje KS. 

Puna cijena 

Podsjećamo da su u akciji, koju je proveo samo ZZSKS, s evidencije izbrisane nezaposlene osobe koje su u prvih šest mjeseci 2014. imale mjesečna primanja iznad 208 KM za obavljanje volonterskog ili honorarnog rada. 

indira-smajlovic

Smajlović: Nemoguće ispuniti zahtjeve

- Oni koji su skinuti s biroa, prvo se moraju obratiti socijalnom radniku i ispuniti formular, nakon čega će komisija izaći na teren i uvrditi da li je riječ o socijalno ugroženom članu društva. Nezaposlenima se oduzimaju sva moguća prava i ljudi se prinudno tjeraju da budu socijalni slučajevi. Skidaju ih s biroa pa se, onda, hvale kako je broj nezaposlenih manji, iako ih je u KS trenutno 71.601 – kazala je Smajlović. 

Nezaposleni koji su izgubili zdravstveno osiguranje, prinuđeni su plaćati punu cijenu ljekarskih usluga, što je u suprotnosti s Ustavom BiH. 

Prijete protestima 

- Uputili smo inicijativu Vladi FBiH i dali smo im rok od 30 dana kako bi se izmijenio Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Ako se naši zahtjevi ne budu razmatrali, organizirat ćemo proteste, jer je to jedini način da građani ostvare svoja prava - dodala je Smajlović. 

30 dana roka dali su Vladi FBiH

71.601 nezaposlena osoba u KS

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.