SARAJEVO

Čeka se još priključak na vodovod

Hotel “Zagreb” neće biti otvoren u januaru

Z. KARAMOVIĆ

12.1.2015

Mnogo je problema s kojima se susretala uprava hotela “Zagreb” zbog čega objekt neće biti otvoren ovog mjeseca, kako je najavljivano. Problem sa priključivanjem na vodovodnu gradsku mrežu i navodi o mogućem rušenju usporili su, naime, završetak radova i svečano otvorenje. 

Kada je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u novembru 2014. godine raspravljala o tome šta je prekršeno tokom gradnje, rečeno je da će u decembru donijeti odluku. Na prošloj sjednici ipak se nije govorilo o tome. Predsjedavajući Dubravko Lovrenović rekao je da je u toku utvrđivanje odgovornosti, a da objekt neće biti srušen. 

- Do februara ne možemo davati informacije. Tek će na sjednici 12. i 13. februara biti više detalja - kazao je Lovrenović.

Ivan Šego, zastupnik vlasnice objekta Dinke Pinezić, kazao je da su radovi obustavljeni zbog zime, ali i zbog problema sa priključivanjem na vodovodnu mrežu. Navodi da čekaju rješenje od preduzeća “Vodovod i kanalizacija” za polaganje cjevovoda. 

- Ne možemo završiti vanjske radove i postaviti pločnik dok ne dobijemo vodu - kaže Šego. 

Iz ViK-a su nam kazali da je projektna dokumentacija za ulični cjevovod u ulici Valtera Perića ovjerena 6. januara. Položit će 140 metara cijevi, a investitor snosi troškove. Još je potrebno da osigura odobrenje za prokop javne površine. 

Napravljen prije 110 godina

Hotel je izgrađen prije 110 godina u vrijeme Austro-Ugarske. Između dva svjetska rata uklonjeni su neki elementi, a tokom agresije na BiH zapaljen je i potpuno uništen. U martu 2011. proglašen je nacionalnim spomenikom, a u aprilu prošle godine novi vlasnik počeo je radove. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.