SARAJEVO

Ne prođe dan a da neka kuća ne bude opljačkana

Stanovnici ilidžanskih naselja žive u strahu od lopova

A. ŠETA-HADŽIĆ

12.1.2015

Stanovnici ilidžanskih naselja Butmir i Sokolović-Kolonija mjesecima žive u strahu zbog učestalih krađa i pljački. Samo u posljednjih deset dana na meti lopova bilo je više privatnih kuća i prodavnica, a prije nekoliko dana gorio je i ugostiteljski objekt “Kod Sake”. 

Ugradio alarm

Naša ekipa posjetila je ova naselja, a prema riječima mještana, sve su češće i krađe automobila, čak i usred dana.

- Strah me je svega pa nastojim da se krećem tamo gdje ima više ljudi. Najgore je predvečer, kada se spusti gusta magla i ništa se ne vidi – kazala nam je mještanka Ilda Novalić. 

ilda-novalic

 Novalić: Najgore je predvečer

I penzionerka Aiša Muhović iz Butmira ne osjeća se sigurno. Kaže da ne prođe dan a da neka kuća ne bude opljačakana. 

aisa-muhovic

 Muhović: Ne osjeća se sigurno 

Kuća Rafeta Hadžibulića u Butmiru opljačkana je dva puta prošle godine pa je vlasnik zbog toga bio primoran ugraditi alarm, a više puta obraćao se i policiji za pomoć. 

Obilaze naselja 

- Otišli smo jedne večeri kod prijatelja, a kada smo se vratili, ništa u kući nismo našli. Lopovi su brenerima razvalili blindirana vrata i odnijeli doslovno sve. Taman kada sam to sve obnovio, opet su došli i pokrali nas. Najgore je u blizini spomen-obilježja kod Mosta spasa, gdje se narkomani okupljaju. Tu već mjesecima nema ulične rasvjete - dodao je Hadžibulić. 

Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je za “Avaz” da su zbog ovih problema pojačali broj uniformiranih i policajaca u civilu koji obilaze ova naselja.

Sigurnosne kamere  

Vijećnik Faik Hadrović (SBB) zbog ovih problema na posljednjoj sjednici OV Ilidža pokrenuo je inicijativu da MUP KS poveća broj policajaca u ovoj općini. 

- Također, prošle godine pokrenuo sam projekt da se postave sigurnosne kamere u ovim naseljima koje bi 24 sata dnevno bile povezane sa Četvrtom PU. Iz budžeta Općine bilo je izdvojeno 250.000 KM, a u toku je javna nabavka kamera. Nadam se da će uskoro biti postavljene - kazao je Hadrović. 

Ukrali meso i sudžuku 

Zaposlenica jedne od prodavnica u Sokolović-Koloniji Nermina Jež kazala nam je da su trgovci u strahu, posebno navečer. 

nermina-jez

Jež: Trgovci u strahu

- Neke od prodavnica koje su zavučenije, više puta su opljačkane posljednjih mjeseci. U trgovinu pored nas prije nekoliko dana ušla su trojica muškaraca i uzela svo suho meso i sudžuku. Ne znamo više kako da se zaštitimo - ispričala nam je Jež. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.