SARAJEVO

Građani prijavljuju Koldžu za korupciju, prijete blokadom ulica

Mještani ogorčeni na Općinu jer im uništava jedini park

A. ŠETA-HADŽIĆ

13.1.2015

Mještani naselja Čengić-Vila i jučer su se okupili ispred svojih zgrada u znak protesta protiv izgradnje stambeno-poslovnog objekta u parku, koji je Općina Novo Sarajevo, odnosno načelnik Nedžad Koldžo (SDA) u saradnji s drugim nivoima vlasti, dodijelila privatnoj kompaniji. 

Za oduzimanje parka i pretvaranje jedine zelene površine na tom području u građevinu mještani krive načelnika Koldžu! I na jučerašnjim protestima poručili su SDA-ovom načelniku da neće odustati u namjeri da ga spriječe da nelegalno izdaje dozvole za gradnju objekata u parkovima.  

Politička mafija

- Ovim su uništili sve zelenilo u našoj mjesnoj zajednici. U ime stanara poslao sam e-mail predsjedavajućem Općinskog vijeća Novo Sarajevo Igoru Gavriću da nas primi da bismo objasnili našu situaciju. Tražimo da se vijećnici odrede prema odluci koju je donijelo Vijeće u prethodnom sazivu, a na prijedlog načelnika Koldže - kazao je predstavnik stanara Bećir Bajramović. 

becir-bajramovic

Bajramović: Nezadovoljni radom načelnika

Prema njegovim riječima, Koldži se nisu ni obraćali, jer je on jedan od glavnih krivaca za sve njihove probleme, pa od njega i ne očekuju da ih riješi. 

- Ako smije, neka dođe i objasni nam zašto je ovo uradio. Iz Općine tvrde da je sve regularno, ali, ako ne spriječe gradnju zgrade, najmanje 2.000 građana otići će pred zgradu Općine i Koldžin kabinet da protestira. Ako bude trebalo, blokirat ćemo i glavnu saobraćajnicu. Nećemo dozvoliti da politička mafija s Koldžom na čelu uništi naše zdravlje - rekao je Bajramović te dodao da će se u naredna dva dana održati zbor građana. 

Bajramović je dodao da su i građani drugih mjesnih zajednica nezadovoljni radom načelnika.

midhat-sarajlic22

To potvrđuje činjenica da su mještani Kovačića i Vraca odlučili doći na proteste i podržati sugrađane s Čengić-Vile te na taj način ukazati, kako kažu, na djelovanje urbanističko-građevinske mafije u općini Novo Sarajevo. Posebno su razočarani stanovnici ulica Radnička i Banjalučka na Vracama, jer su načelnik Koldžo i njegova pomoćnica za urbanizam Belma Ključo-Vlašić, kako kažu, različitim mutnim radnjama dozvolili bespravnu gradnju objekata. Vrlo je izvjesno da će im se pridružiti i građani iz drugih dijelova Novog Sarajeva koji su pogođeni kriminalnim radnjama lokalne samouprave s Koldžom na čelu.

Lažni dokumenti

Sve ove nezakonite radnje potakle su Midhata Sarajlića, stanovnika Čengić-Vile, da Općinu, načelnika Koldžu i druge institucije u lancu prijavi Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a zbog sumnji na mutne radnje. 

- Imamo saznanja da su Zavod za planiranje KS, koji je izvršilac projekta, i Općina Novo Sarajevo, koja je nosilac pripreme dokumentacije za gradnju, lažirali arhitektonske i urbanističke uvjete u ovoj mjesnoj zajednici. Oni su prikazali da je gustoća naseljenosti 340 stanovnika po hektaru, dok je taj broj dvostruko veći - kazao je Sarajlić.

Koldžo i Vlašić-Ključo selektivno provode zakon 

Zbog nezakonite gradnje, a po privatnim tužbama građana, sud je već naložio obustavljanje radova na zgradi u Radničkoj na broju 4. I stanovnici obližnje Banjalučke ulice podnijeli su peticiju načelniku Koldži i njegovoj pomoćnici za urbanizam Ključo-Vlašić u kojoj se traži da obustave gradnju u Banjalučkoj na broju 2, investitora Elvira Bolića, koji - protivno zakonu i Regulacionom planu - na tom mjestu, a uz aminovanje Koldže i Ključo-Vlašić, pravi šestospratnicu, iako je prema Regulacionom planu, dakle zakonu, tu dozvoljena isključivo izgradnja porodičnih kuća do tri etaže. 

Posebno je zanimljivo u svemu tome kako je pod krinkom izgradnje klasičnog "potkrovlja" izgrađen penthaus visok pet metara.

nedzad-koldzo

Koldžo: Izazvao gnjev naroda

U svojoj peticiji stanovnici Banjalučke ulice ističu da je veoma zanimljivo kako načelnik Koldžo i njegova pomoćnica Ključo-Vlašić selektivno provode zakon. Tako su u slučaju izgradnje objekta u Banjalučkoj na broju 2 izdali dozvolu za gradnju šestospratnice tvrdeći da više ne važi Regulacioni plan "Vraca" koji to zabranjuje, jer je u toku izrada novog, a u slučaju prvog komšije odbili su gradnju tvrdeći da je "Regulacionim planom Vraca (Službene novine KS br. 28/29) utvrđen režim zabrane građenja do donošenja novog". Potpisnik oba oprečna rješenja je pomoćnica načelnika za urbanizam Belma Vlašić-Ključo.

Osim toga što su podnijeli brojne prijave građevinsko-urbanističkoj inspekciji da zaustavi tu gradnju, stanovnici Banjalučke ulice angažirali su i advokate te najavili podnošenje krivičnih prijava protiv načelnika i njegove pomoćnice, koji krše zakon. Od njih će tražiti i nadoknadu za nanesenu štetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.