SARAJEVO

ALARMANTNO Ako nikne zgrada na Čengić-Vili, Sarajlije će udisati sami smog

Hiljade mještana ustale protiv odluke načelnika Koldže

A. ŠETA-HADŽIĆ

14.1.2015

Ako bude izgrađena zgrada na površini parka na Čengić-Vili, koju mimo saglasnosti više hiljada stanovnika ove mjesne zajednice, a po dozvoli Općine Novo Sarajevo, odnosno načelnika Nedžada Koldže (SDA), gradi vlasnik firme „GP Butmir“ Sead Hasibović, ionako loš kvalitet zraka bio bi pogoršan, ne samo u ovom naselju nego u cijelom gradu!

Blokada ulica

Takvo alarmantno upozorenje izdali su vrhunski stručnjaci za kvalitet zraka još 2011. godine. No, koliko Koldžo brine o zdravlju stanovnika svoje, ali i ostalih općina u Kantonu dokazuje činjenica da su, mimo upozorenja eksperata, on kao načelnik i njegova pomoćnica za urbanizam Belma Ključo-Vlašić potpisali sve potrebne dokumente i rješenja za gradnju objekta. Na taj način direktno su ugrozili „pluća grada“, odnosno zdravlje Sarajlija!

Građani su ogorčeni na činjenicu da ni upozorenje stručnjaka nije spriječilo Koldžu i institucije drugih nivoa vlasti da izdaju sve potrebne dokumente i dozvole za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u parku, baš ispred stambenih zgrada. 

nedzad-koldzo

Koldžo: Ignorira interese građana

Mještani danima protestiraju protiv izgradnje i ove Koldžine odluke, a, kako su najavili, ako radovi u parku ne prestanu, nekoliko hiljada stanovnika ovog dijela grada doći će na proteste pred zgradu Općine i Koldžin kabinet, a spremni su i na blokadu ulica i glavnih saobraćajnica.  

Ekspert za kvalitet zraka Martin Tais potvrdio je jučer za „Dnevni avaz“ ono što je u svojoj analizi dokazao još prije četiri godine - izgradnjom zgrade bit će narušena strujanja koja imaju pozitivan efekt na kvalitet zraka!

- Čengić-Vila i Otoka najzagađeniji su dijelovi grada. Na ovom području bilježe se ekstremno visoke vrijednosti zagađujućih materija u zraku (više od 500 do 800 mikrograma/M3 u jednom satu). Istraživanja su pokazala da se sav nakupljeni zagađeni zrak u gradu koji se skupi u toku dana nabija upravo na ovoj lokaciji. Jedini koridor za pročišćavanje je dolinom Miljacke, ali je i on previše sužen izgradnjom objekata uz saobraćajnicu. Ako bi se izgradio i ovaj objekt, bila bi spriječena strujanja koja pozitivno utječu na kvalitet zraka - rekao je Tais. 

martin-tais

Tais: Ekspert upozorio na štetnost 

Osim što im otimaju jedinu zelenu površinu u blizini i otežavaju kretanje, stanari se najviše boje upravo povećanog zagađenja zraka i narušavanja njihovog zdravlja. 

Zbor građana

- Zbog toga što su stručnjaci dokazali da su Otoka i Čengić-Vila najzagađeniji, mi ne smijemo pristati na dodatna zagađenja. Nećemo dozvoliti da se izgradi zgrada, jer će biti opasna po život stanovnika - kazao je predstavnik stanara Bećir Bajramović. 

becir-bajramovic

Bajramović: Nećemo dozvoliti gradnju

Jučer je sazvan i hitan sastanak Savjeta Mjesne zajednice „Čengić-Vila 2“ na kojem se raspravljalo o ovom problemu, a u ponedjeljak će biti održan i zbor svih građana, koji ne odustaju od demonstracija. 

Prijava za korupciju

Stanar Midhat Sarajlić jučer je u ime svih građana nezakonite radnje načelnika Koldže, njegove pomoćnice Ključo-Vlašić, Općine i drugih institucija prijavio Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. 

- Također smo podnijeli zahtjev Ministarstvu pravde FBiH da pošalje inspekciju, jer nam u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS nisu dali uvid u dokumentaciju - kazao je Sarajlić. 

Koldžo naređuje, a Ključo-Vlašić izvršava

Kako saznaje „Dnevni avaz“, administracija u Općini Novo Sarajevo funkcionira na način da načelnik Koldžo, shodno svojim ciljevima, interesima i dilovima, naredi, a njegova pomoćnica Ključo-Vlašić i njena služba pronalaze rupe u zakonu, izigravaju ili krše zakone da ispoštuju načelnika i izdaju dozvole za gradnju. Koldžo potom, uz pomoć korumpiranih novinara i urednika, blokira ili minimizira protest građana.

Vlast otela i Picin park u Banjoj Luci 

Građani Banje Luke prije dvije i po godine protestirali su zbog skoro identičnog razloga, jer je vlast posjekla zdravo drveće u Picinom parku da bi, po istom scenariju kao i na Čengić-Vili, privatnik sagradio stambeno-poslovnu zgradu. Hiljade demonstranta svakodnevno su se okupljale u Picinom parku da bi spriječili izgradnju zgrade, a o ovom problemu su čak izvještavali i strani mediji poput CNN-a. Banjalučani su tada osnovali i Facebook grupu „Park je naš“, koja je brojala više od 40.000 članova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.