SARAJEVO

Kupci sutra dolaze po škotsko goveče, lame, jelene lopatare...

Otvaranje ponuda za kupovinu pet životinjskih vrsta

A. JAMAKOVIĆ

15.1.2015

Krajnji rok za dostavljanje kovertiranih ponuda za kupovinu 24 životinje iz Pionirske doline istječe danas do 13 sati. Prema riječima upravitelja Pionirske doline Esada Tajića, Komisija će sutra u 13 sati otvoriti ponude, a životinjske vrste dobit će najbolji ponuđači. Mnogi su zainteresirani, a ima i kupaca izvan naše zemlje. 

Nove vrste

- Prodajom viška životinja iz vlastite produkcije oslobodit ćemo nastambe za nove životinjske vrste koje ćemo pokušati nabaviti iz Afrike. Zbog medijske prašine nekoliko kupaca je odustalo. Ko god kupi životinju, morat će ispoštovati standarde kada je riječ o uvjetima u kojima će ih držati. Ukoliko ne prodamo neke životinje, imat ćemo problem s finansiranjem njihove ishrane, a morat ćemo im praviti nastambe - pojasnio je Tajić. 

skotsko-govece

Hoće li škotsko goveče dobiti novi dom

Podsjećamo da su u prodaji škotsko govedo, četiri lame, 14 jelena lopatara, dva poni konja i tri labuda. „Park“ bi njihovom prodajom mogao zaraditi oko 20.000 KM. 

Veterinar Vedad Škapur kaže da će životinjama koje budu prodate biti urađeni laboratorijski nalazi te da će kupci odvući životinje samo u slučaju odgovarajućih vremenskih prilika.      

Uvjeti boravka

- "Park" će pripremiti uvjete za transport i životinje staviti u boksove, a kupci će snositi troškove prijevoza. Oni će potpisati izjave u kojima će se obavezati da će se odnositi prema životinjama u skladu s njihovim porijeklom i vrstom te im osigurati odgovarajuće uvjete za boravak - dodao je Škapur. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.