SARAJEVO

U strahu od masovnih protesta, Koldžo želi ugušiti bunt građana Čengić-Vile

Načelnik poslao svoje emisare na vanrednu sjednicu Savjeta MZ

A. Š. H.

15.1.2015

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA) na sve načine nastoji ugušiti pobunu građana protiv gradnje zgrade na Čengić-Vili. To su nam potvrdili i mještani koji se godinama bore protiv odluke da im se oduzme park, koji je posljednja zelena površina u ovoj mjesnoj zajednici, da bi tu privatnik napravio stambeno-poslovni kompleks. Kazao nam je to jučer i predstavnik ogorčenih stanara Bećir Bajramović.  

Stranačka komisija

Prema njegovim riječima, na vanrednu sjednicu Savjeta MZ Čengić-Vila 2, održanu prije dva dana, na kojoj se više od tri sata raspravljalo o ovom problemu, načelnik Koldžo poslao je tri člana Komisije za odnose s mjesnim zajednicama i javna priznanja Općinskog vijeća, a u kojoj su mahom predstavnici SDA.

- Slanje stranačke komisije dokaz je da nas žele spriječiti u namjerama. Nastoje utjecati na rad Savjeta i spriječiti održavanje zbora na kojem bi se donijela odluka o zabrani gradnje ili protestima. Oni su načelnikova produžena ruka. Ali tvrdim da će zbor građana biti održan, bez obzira na to šta MZ odluči - kazao je Bajramović. 

nedzad-koldzo

Koldžo: U strahu od građana

Ovakav potez SDA-ovog načelnika dokaz je da se boji da bi okupljanje građana koji žele spriječiti gradnju objekta u parku, za koju su rješenja potpisali on i njegova pomoćnica za urbanizam Belma Ključo-Vlašić, moglo biti inicijalna kapisla za mnogo masovnije proteste u Novom Sarajevu, ali i drugim općinama u KS, pa i šire. Zbog te činjenice Koldžo na sve načine pokušava ugušiti opravdani bunt mještana novosarajevskih naselja! Nalog da guši bunt dobio je od svojih stranačkih nalogodavaca, koji strahuju od masovnih protesta naroda. 

S obzirom na to da su se u loše namjere Općine uvjerili i predstavnici građana, Bajramović je kazao da će podnijeti tužbu protiv članova Savjeta MZ ako ne podrže zahtjev za održavanje zbora. 

- Prema zakonu, potrebno je najmanje 30 potpisa građana da bi se zbor održao, što mi već imamo. Želimo da tom sastanku prisustvuju predsjednik OV Igor Gavrić te načelnik Koldžo, od kojeg očekujemo odgovore i rješenje problema - dodao je Bajramović.

Provodi naređenja

Stanari tvrde da sekretar MZ Čengić-Vila 2 Samih Selimbegović nije na njihovoj strani, nego da provodi načelnikova naređenja. 

- Savjet je isturena ruka općinara. Neki članovi su i postavljeni u taj savjet da bi načelnik mogao raditi šta želi, a da oni šute - kazao je stanar Midhat Sarajlić. 

Naredne sedmice zbor

Predsjednik MZ Galib Kulovac kazao je da on kao predstavnik svih građana ove mjesne zajednice radi samo u interesu mještana. 

- Čekamo da nam Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS pošalje  dokumentaciju. Zbor građana će biti održan naredne sedmice - potvrdio je Kulovac. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.