SARAJEVO

Kozadra je neodgovorno trošio novac, a 12. plaću nije planirao

Vlada nije ispunila zahtjeve, sindikalisti spremaju štrajk

K. KEŠMER

16.1.2015

Ukoliko Vlada KS, odnosno ministar finansija i vršilac dužnosti premijera Muhamed Kozadra (SDA) do danas nije uplatio decembarsku plaću, namještenici u Vladi, Kantonalnom i Općinskom sudu, zaposlenici u javnim ustanovama, profesori i nastavnici te vatrogasci mogli bi započeti štrajk! Iako sindikalisti traže plaće, kako saznajemo, Vlada nema novca jer je u svojevrsnom finansijskom kolapsu!

Ostali zahtjevi

To nam je potvrdio i predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata državnih službenika KS Adil Aljić. On nam je jučer kazao da je Vlada ispunila samo prvi zahtjev zaposlenika.

- Na sastanku koji smo održali krajem prošle godine dogovoreno je da Vlada uplati novembarsku plaću do 5. januara, a decembarsku do 15., a da o ostalim zahtjevima razgovaramo s novom Vladom. Kozadra je ispunio samo naš prvi zahtjev - uplaćena je novembarska plaća, ali decembarsku čekamo. Do danas (jučer, op. a.) još nije bila uplaćena – kazao je Aljić.

adil-aljic

Ukoliko taj rok ne bude ispoštovan, dodaje Aljić, on će organizirati sastanak s predsjednicima sindikalnih organizacija na kojem će razgovarati o pokretanju štrajka.

Predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Faruk Bešlić kazao nam je da i prosvjetari čekaju plaću, s obzirom na to da je dogovoreno da je svi budžetski korisnici dobiju isti dan.

faruk-beslic

Bešlić: Pokazali neodgovornost

Veliki skeptik

- Kada je sve ovo dogovarano, ja sam bio veliki skeptik. Vlada je pokazala svoju neodgovornost. Kozadra u budžetu nije planirao 12. plaću i sad na sve načine pokušava da namakne novac, a cijelu godinu ga je neodgovorno trošio – kazao je Bešlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.