SAZNAJEMO Bučo, Zolj i Isović kandidati za mandatara Vlade KS?

Koalicija SDA, DF i BPS dijeli ministarstva

S. MUHIĆ

Jasmin Bučo, Šerif Isović i Adem Zolj, svi iz SDA, kandidati su za mandatara Vlade KS, saznaje „Dnevni avaz“. Odluka o tome donesena je, navodno, u petak na neformalnom sastanku.

Najveće šanse

Kako nam je potvrđeno u vrhu kantonalnog ogranka ove stranke, najveće šanse za novog premijera ima Jasmin Bučo, aktuelni izvršni direktor u JP„Autoceste FBiH“. Zolj je direktor Direkcije za puteve KS, a Isović bivši direktor u „BH Telecomu“ i Fabrici duhana Sarajevo te član Savjeta SDA.

- Bučo ima podršku predsjednika KO SDA Denisa Zvizdića i ljudi oko njega. Zvizdić i Bučo su profesori na Građevinskom fakultetu u Sarajevu. To mu i daje najbolje šanse za mandatara. Zolj i Isović, prema neslužbenim informacijama, kandidati su druge dvije struje u KO SDA - potvrdio je naš izvor.

adem-zolj

Foto: Arhiva (Zolj: Kadar SDA)

Ko će biti premijer buduće vlade, koju će formirati SDA, DF i BPS, trebalo bi biti poznato uskoro. Međutim, kako se priča, izvršna vlast u KS, navodno, neće biti formirana sve dok nova parlamentarna većina na Skupštini KS ne donese odluku o tome da sadašnje Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih podijeli na dva - ministarstvo predškolskog i školskog odgoja te ministarstvo visokog obrazovanja i nauke.  

Podjela resora

Premijera i sedam ili osam ministarstava imat će SDA, dok će ostatak resora pripasti njihovom partneru DF-u, koji će, najvjerovatnije, Ministarstvo za boračka pitanja prepustiti BPS-u.

Rađo: Parlamentarna većina prekršila je Ustav

Dževad Rađo, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH, lidera opozicije, kazao je da su SDA i DF već prekršili Ustav i zakasnili s prijedlogom za premijera.

- Što se tiče tehnike, ko god da bude premijer, morat će predstaviti svoj prijedlog rada. Ne možemo pričati o tome valja ili ne valja kandidat dok ne vidimo šta planira raditi. Problem je u tome što SDA u zakonski određenom periodu nije uspjela formirati ni parlamentarnu većinu, a ni Skupštini predložiti mandatara i ministre, da možemo čuti ko je taj čovjek. Ovdje se ništa ne radi transparentno, sve se radi iza kulisa i u tajnosti - kazao je Rađo.

Bez obzira na sve, ovaj poslanik tvrdi da je evidentno da se ovdje radi o raspodjeli fotelja pa dogovori ovoliko dugo traju jer su DF-u, isto kao i SDA, samo pozicije bitne.

NA VRH

Podijeli članak na