SARAJEVO

Za topove daje milion KM, a radnicima duguje šest plaća

Direktor ZOI '84 Midhat Hubijar objavio plan nabavki za 2015.

K. KEŠMER

22.1.2015

Iako radnici kantonalnog preduzeća ZOI '84 već šesti mjesec nemaju plaću niti zdravstveno osiguranje, Uprava ove firme s direktorom Midhatom Hubijarom (SDA) na čelu planira kupiti dodatne topove za osnježivanje u vrijednosti od 1.000.000 KM, saznaje „Dnevni avaz“! Preduzeće je u gubitku više od 14 miliona maraka.

Električne grijalice

Prema planu nabavki za ovu godinu, osim suvišnih topova koje preduzeće već posjeduje, Hubijar planira i nabavku mnogih bespotrebnih usluga, materijala i opreme.

hubijar-midhat

Foto. Arhiva (Hubijar: Ne daje objašnjenje radnicima)

Tako je mlađahni direktor odlučio spiskati 23.000 KM na kancelarijski materijal, 3.500 na ormare, 1.300 KM na električne grijalice... Sve nabavke bile bi plaćene od tranši Vlade Kantona Sarajevo, općina i novca od IPA fondova.

Predsjednik Sindikata radnika ZOI-ja Alija Hodžić smatra da se u ovom slučaju radi o nebuloznom planu te da Uprava ima mnogo prečih stvari na koje bi trebala utrošiti novac.

- Preduzeće već ima topove za osnježivanje, ali kakve koristi kada nikad nisu htjeli završiti projekt sakupljanja vode koja bi se koristila za pravljenje snijega? Ne razumijem zašto onda topovi!? Smiješno je to što planiraju. Kakve električne grijalice? Zar oni misle da će “Zetra” zauvijek ostati bez grijanja? Pametnije bi im bilo da radnicima isplate šest plaća. Gdje ide sad novac od prihoda na Bjelašnici i Igmanu - pita se Hodžić.

Potrošen novac

On ističe da Hubijar krije podatak o tome kako i gdje je potrošeno osam miliona KM kredita koji je ovo preduzeće dobilo.

- Radnicima nije uplaćen dug za zdravstveno osiguranje i ni sad ga nemaju. To znači da je dio novca negdje drugo otišao. Pitam se gdje je nestalo oko milion maraka, ali niko ne želi radnicima objasniti - kaže Hodžić.

Novi otkazi u martu

Osim što im kasni šest plaća, radnici su u konstantnom strahu od otkaza koje je Hubijer počeo dijeliti otkad je zasjeo u direktorsku fotelju.

- Već je podijelio 34 otkaza, a navodno su gotova rješenja za nove. Sljedeća tura otkaza trebala bi početi u martu. Radnici su u strahu i već planiraju tužbe - kazao je Hodžić.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.