SARAJEVO

Obnova ploča u Titovoj građane koštala 3,7 miliona maraka

Koliko je novca spiskano na radove u glavnoj ulici

Autor:K. KEŠMER

24.1.2015

Obnova dotrajalih ploča na šetnici u jednoj od glavnih ulica u gradu, u ulici Maršala Tita, ko zna koji put nedavno je ponovo počela, a radovi su još u toku. Finansijer je Općina Centar.

Svečano otvorenje

Prema istraživanju „Dnevnog avaza“, ova ulica u posljednjih nekoliko godina postala je jedno od najvećih gradilišta u KS, a u njenu obnovu, zamjenu dotrajalih i popucalih ploča, investirani su milioni maraka, a problem nije dugoročno riješen!

Naime, građevinska avantura popločavanja Titove ulice počela je u julu 2005. godine i to od Vječne vatre do Radićeve ulice. Tada su radove pompezno najavili načelnik općine Centar Dževad Bećirović i direktor Direkcije za ceste KS Adem Zolj (SDA), trenutno jedan od kandidata za premijera Vlade KS.

Postavljanje ploča koštalo je 1.700.000 KM, a tek obnovljenu Titovu ulicu u novembru 2005. godine svečano su otvorili zajedno s tadašnjom gradonačelnicom Sarajeva Semihom Borovac, premijerom Denisom Zvizdićem, oboje iz SDA, i članovima tadašnje Vlade KS.

zvizdic-i-ostali-otvorenje

Foto: Avaz (Zvizdić i ostali funkcioneri na otvorenju: Za radove 2005. dali 1,7 miliona KM)

Nakon toga, građevinskih radnika na ovoj ulici nije bilo cijele tri godine iako je šetnica bila u katastrofalnom stanju. Ponovna obnova ploča počela je 3. decembra 2008. godine, nakon toga dotrajale ploče morale su biti zamijenjene 22. januara i 1. marta 2010., pa onda i 15 dana nakon toga, 16. marta.

No, to nije sve za 2010. godinu, koja je bila i izborna. Zamjena dotrajalih i oštećenih ploča ponovo počinje 30. novembra, a radnici su se nakon svega dva mjeseca morali vratiti kako bi opet mijenjali dotrajala ploče, tačnije 23. decembra.  

Vrijednost radova

Sa zamjenom ploča ponovo se krenulo dvije godine nakon toga i to 29. januara 2013. i godinu poslije, 1. decembra 2014. godine.

Za svaku od ovih popravki šetnice iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 100.000 KM. Ako se sabere prvobitna vrijednost radova od 1,7 miliona KM i sve sanacije koje su koštale oko 2.000.000 KM, građane KS ploče u Titovoj su koštale 3,7 miliona KM!

Koriste isti kamen

Za popločavanje Titove svih ovih godina koristi se eruptivni kamen, koji se pokazao kao loše rješenje, s obzirom na to da nije otporan na česte promjene vremena, niske temperature... No, nadležni su svih ovih godina ipak bili istrajni da se upravo on koristi bez obzira na njegovu malu otpornost.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.