SARAJEVO

Gubi li SDA većinu u Gradskom vijeću

Ćosić, Kovačević i Smječanin novi vijećnici

Autor:A. NALO

23.1.2015

Na narednoj sjednici Gradskog vijeća (GV), koja je zakazana za srijedu, vijećnici će birati novog predsjedavajućeg GV, jer je dosadašnji Sabahudin Delalić (SDA) nakon općih izbora prihvatio poslanički mandat u Skupštini KS.

Kvalificirani kandidati

Također, na sjednici će biti imenovani i novi vijećnici koji će naslijediti Delalića, Amela Mekića (SDA) i Harisa Plehu (BOSS), a to su Vernes Ćosić iz Naše stranke, Slaven Kovačević iz SDP-a i Jasmin Smječanin iz SDA.

Oni mandat dobivaju kao sljedeći kvalificirani kandidati s liste Grupe vijećnika - Sabahudin Delalić za GV, Grupe vijećnika Haris Pleho i Amel Mekić.  

Nakon ovih imenovanja promijenit će se i struktura GV jer će s dolaskom vijećnika Ćosića Naša stranka sada, umjesto tri, imati četiri vijećnika. Zbog odlaska Harisa Plehe u skupštinske klupe, BOSS više neće imati svojih vijećnika.

Novo rukovodstvo

Kako saznajemo, već duže vremena odugovlači se s izborom novog predsjedavajućeg, jer je dolaskom novih vijećnika izgubljena parlamentarna većina. Kako nam je potvrdio izvor iz SDA, prema trenutnoj situaciji, u GV niko nema sigurnih 15 ruku, koliko je potrebno za izbor novog rukovodstva.

Novi sastav Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade"

Zbog rotacija došlo je i do izmjena članova u Odboru za dodjelu "Šestoaprilske nagrade" u 2015. godini. U novom sastavu Odbora su predsjednik Miroslav Živanović, zamjenik Velija Katica, dok su članovi Sanja Lazar, Drago Jurić, Slaven Kovačević, Gradimir Gojer, Enes Husejnović, Igor Mišković, Salih Selmanović, Dženana Zlatar, Edin Mustafić, Jelena Misita i Dragan Vikić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.