SARAJEVO

Ako poslanici ne žele privilegije, neka ih ukinu

Zastupnici već 12 godina imaju dozvolu za kršenje zakona

K. KEŠMER

24.1.2015

Poslanicima u Skupštini KS upućen je dopis u kojem se od njih traži kopija saobraćajne dozvole da bi im Ministarstvo saobraćaja izdalo odobrenje za kretanje vozilom i tamo gdje je zabranjeno, odnosno dozvolu za kršenje zakona!

Kako saznajemo, izdavanje ovakvih dozvola u KS nije nikakav novitet, već je praksa unazad desetak godina, što nam je potvrdio i sekretar Skupštine Abid Kolašinac.

Posebna naljepnica

- Ovdje radim 12 godina i svake godine se poslanicima šalje taj dopis. Oni koji imaju auto, mogu poslati kopiju ili odbiti tu privilegiju. Ukoliko im se ne sviđa postojanje tog propisa, neka ga ukinu - kazao je Kolašinac.

abid-kolasinac
Kolašinac: Radi svoj posao

Osim ove pogodnosti, kako nam je kazao, poslanici mogu dobiti i posebnu naljepnicu, koja im dozvoljava parkiranje vozila gdje god žele.

- Naprimjer, kada je sjednica, a parking je zauzet, poslanici pomoću te naljepnice mogu parkirati gdje god žele. Ja sam im morao poslati obavijest, to mi je posao - dodao je Kolašinac.

Na ovu ponudu Skupštine reagirao je poslanik Edin Forto (NS), koji je kazao da ne želi imati tu privilegiju, ali nije naveo da će predložiti njeno ukidanje.

Koristeći se ovom povlasticom, skoro cijeli četverogodišnji mandat bivši poslanik BOSS-a i trenutni ministar privrede u Bosansko-podrinjskom kantonu Esed Radalješ svoj luksuzni automobil BMW X6 parkirao je gdje je stigao.

Poziv građana

Osim njega, to pravo obilato je koristio i bivši zastupnik u Skupštini KS, sada u Parlamentu BiH, Zaim Backović (BPS). No, Backoviću u jednom slučaju ni ova privilegija nije pomogla.

dopis-poslanicima
Faksimil dopisa zastupnicima

Naime, prilikom održavanja sjednice Skupštine KS u sali Gradskog vijeća Backović je svoj džip parkirao nasred trotoara. Na poziv građana, reagirala je policija, kaznila ga, a “Pauk služba” mu je odvezla automobil.

SBB će podržati inicijativu za ukidanje privilegije

Šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH, lidera opozicije, Adnan Solaković kazao je da ne podržava da se zastupnicima daju povlastice poput ovih.

- Ukoliko stranke koje čine parlamentarnu većinu pokrenu inicijativu da se ove privilegije ukinu, mi ćemo ih rado podržati. Ako to ne učine oni, onda je moguće da će SBB predložiti neko rješenje - kazao je Solaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.