SARAJEVO

Vlada prestaje kupovati plin, “Toplane” prelaze na mazut

Hoće li Kanton Sarajevo raskinuti saradnju s “BH-Gasom”

A. NALO

26.1.2015

Preduzeće "BH-Gas" ponovo je u petak popodne, po ko zna koji put tokom ove i prethodnih grijnih sezona, smanjilo isporuku plina glavnom gradu zbog neizmirenog duga od 53.225.169 KM. "Sarajevogasu" opet su na snazi redukcije plina za čak 30 posto.

Prazan budžet

Zbog takve odluke, postrojenja “Toplana” odmah su morala prijeći na alternativna goriva, čijih zaliha u skladištima nema dovoljno. Mazuta ima za još nekoliko dana, a Vlada je već dala saglasnost za kupovinu novih količina.

Svakodnevne političke trakavice između preduzeća ponovo su izazvale bijes ionako ogorčenih Sarajlija. Poručuju da ne žele više živjeti strahujući hoće li i kada na minusima ostati bez grijanja!

Kako se ovakve i slične nemile situacije ne bi više ponavljale, kako "Dnevni avaz" saznaje, u Vladi KS, koja je vlasnik "Sarajevogasa" i "Toplana", sve se glasnije razmišlja o tome da prestane kupovati plin od "BH-Gasa".

Ogromne fakture

- Iz mjeseca u mjesec dostavljaju nam se ogromne fakture, koje ne stižemo na vrijeme plaćati. Zbog teške situacije u Kantonu i praznog budžeta, razmišljamo o tome da glavne kotlovnice “Toplana” prijeđu na korištenje alternativnih goriva, koja su jeftinija i s čijom nabavkom nikada ne bismo imali problema. Takvim potezom prestat će i ucjenjivanja - kazao je naš izvor iz Vlade KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.