SARAJEVO

Grad priprema strožije kazne za narušavanje kućnog reda

Nova pravila ponašanja stanara u 5.000 stambenih zgrada

Autor:A. NALO

26.1.2015

Izmjene Odluke o kućnom redu, koja uređuje ponašanje i međukomšijske odnose u više od 5.000 zgrada u Kantonu Sarajevo, o kojima bi na narednoj sjednici trebali raspravljati i gradski vijećnici, riješit će sve dosadašnje propuste ovog propisa.

Sušenje rublja

Ubuduće se ne bi trebalo dešavati da vam dok šetate gradom ili frekventnim ulicama uz stambena naselja na glavu padnu mrve ili da vam opušak cigarete za dlaku promaši lice... Neki stanari kroz prozore čak tresu tepihe ili čiste kese od usisivača, što će ubuduće biti strogo kažnjivo.

- Stanarima je zimi zabranjeno praviti buku od 22 do šest sati, a ljeti od 23 do sedam sati. Nedjeljom i praznicima mora biti mir tokom 24 sata. Kućni mir se smije narušiti samo u slučajevima hitnih popravaka radi sprečavanja daljnjih šteta i havarije, dok se dnevni odmor ne smije narušavati od 15 do 17 sati. Posebne događaje treba najaviti 24 sata ranije - piše u Odluci.

Strogo je zabranjeno i bacanje smeća kroz prozor, kao i hrane za hranjenje golubova. Kažnjavat će se i sušenje rublja na prozoru i izvan balkona te roštiljanje na terasi.

susenje-vesa

Česta pojava na zgradama u našem gradu

Obaveze upravitelja

Odluka o kućnom redu regulirat će i obaveze upravitelja, koje mnogi vješto izbjegavaju. Njima se nalaže da redovno održavaju hodnik i stubišta, da pored ugrađenih interfona i zvona moraju biti napisana i prezimena stanara. Upravitelji su zaduženi i za održavanje liftova u zgradama.

Inspektori na terenu

Da bi provjerili poštuje li se Odluka, Grad će angažirati komunalne inspektore, koji će svakog dana biti na terenu. Inspektori će reagirati i po prijavama građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.