SARAJEVO

Zbog nedostatka kadra, pacijenti mjesecima čekaju na preglede!

Nema radiologa, pedijatara, internista, citologa…

Autor:F. NUMANOVIĆ

26.1.2015

Zbog nedostatka kadra i odlaska mladih stručnjaka, situacija u zdravstvu u Kantonu Sarajevo postaje zabrinjavajuća! Upozoravaju na to sindikati zdravstvenih radnika, ali i pacijenti, koji najviše ispaštaju, jer na preglede i nalaze u pojedinim slučajevima čekaju i po mjesec!

Nije idealno

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić rekao nam je da situacija u zdravstvu nije ni blizu idealne, kako to pojedinci pokušavaju predstaviti.
 
- U Kantonu Sarajevo nedostaje svih ljekara i svih profila. Ne samo da nam nedostaje citologa nego smo došli i u situaciju da je previše pacijenata na jednog specijalistu i zato su liste čekanja veoma duge. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema specijalista, nedostaje nam pedijatara, internista, radiologa… - kaže Selimić.

Osim što nedostaje kadra, problem je i što mladi, tek obrazovani kadar, čim dobije priliku, trbuhom za kruhom, napušta našu zemlju.

- Mladi odlaze čim završe fakultet. To znam zato što dosta njih dolazi da vadi ljekarsko uvjerenje, jer im treba zbog boravka u drugim zemljama, pogotovo u Austriji i Njemačkoj – ističe Selimić.

S nedostatkom medicinskog kadra bore se i u Zavodu za zaštitu žena i materinstva, gdje im nedostaje citolog.

kurtovic-selimovic

Liste čekanja

- Liste čekanja malo su se skratile nakon što smo dobili ginekologa i radiologa. No, nedostaje nam citolog nakon što je doktorica umrla pa se sada nekako snalazimo. Pacijentice zbog toga dugo moraju čekati da urade papa test – kazao nam je direktor Zavoda Midhat Kurtović.

Savremena oprema

Kurtović je kazao da su ordinacije za ginekološke i radiološke preglede pacijentica opremljene savremenim aparatima.  

- U Domu zdravlja na Saraj-Polju dobili smo ultrazvuk sa dvije sonde. To će mnogo značiti ljekarima, ali i pacijenticama – rekao je Kurtović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.