SARAJEVO

Zaustavlja se propadanje Carevog mosta i Ćumurije

Uskoro obnova dvije lijepe građevine na Miljacki

A. Na.

26.1.2015

Kako bi se zaustavilo daljnje propadanje Carevog most u Starom Gradu, nacionalnog spomenika koji vodi prema Konaku, početkom građevinske sezone trebala bi početi njegova obnova.

Za rekonstrukciju jedne od ljepših građevina na rijeci Miljacki Direkcija za puteve KS platit će izradu projektne dokumentacije, kao i izvođenje radova.
 
- U ovoj godini planirana je obnova Carevog mosta, koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH, a preko kojeg se svakodnevno odvija saobraćaj. Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa pristupio je izradi glavnog projekta sanacije - kazali su iz Direkcije.

Na spisku za planirane obnove u 2015. nalazi se i most Ćumurija. Za ovu građevinu Direkcija je pripremila projektnu dokumentaciju sanacije, na osnovu koje će biti raspisan poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Zbog dotrajalosti, sanirat će se i most u Reljevu, koji je nagrizao zub vremena i kojeg su dodatno oštetile nedavne poplave. Zbog toga je nekoliko puta dolazilo do obustave saobraćaja preko mosta. Pripremljena je projektna dokumentacija i izabran
izvođač radova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.