SARAJEVO

Donijeta odluka o stupanju u generalni štrajk

Štrajkački odbor Sindikata državnih službenika KS održao sastanak

F.N. – A.Š.H.

28.1.2015

Nakon što Vlada Kantona Sarajevo na čelu s v.d. premijera Muhamedom Kozadrom (SDA) nije uspunila zahtjeve Štrajkačkog odbora Sindikata državnih službenika i namještenika KS, jutros je održan sastanak na kojem je donijeta Odluka o stupanju u generalni štrajk.

Kako nam je kazao predsjednik Štrajkačkog odbora Adil Aljić, još uvijek nije poznat datum i vrijeme stupanja u generalni štrajk, jer se mora sačekati formiranje nove Vlade KS.

- Nemamo Vlade i nemamo s kim pregovarati. Ovi koji su do sada bili na tim pozicijama nisu imali volje za pregovaranje. Ova odluka o generalnom štrajku upozorenje je i budućoj Vladi da se isplaćivanje plaća budžetskim korisnicima mora obavljati u isto vrijeme. Pored toga, plaće se trebaju uskladiti prema stručnoj spremi. To su neki od zahtjeva s kojima ćemo upoznati buduću Vladu – potvrdio je Aljić. 

Predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH Salih Kruščica, kazao je da je Odluka donijeta precizno i u skladu s pravilima štrajka.

- Donijeta je Odluka samo o pokretanju generalnog štrajka i to ima određene procedure. Ne možemo ništa dok se ne formira nova vlast. Situacija nije kritična samo u Kantonu Sarajevo, zapravo ova odluka važi na nivou cijele Federacije – rekao je Kruščica.

Podsjećamo, Štrajkački odbor je prvo donio odluku o stupanju u štrajk upozorenja, koji se prošle sedmice od 11 do 13 sati sprovodio u svim državnim službama. Glavni razlog za stupanje u štrajk je nezdovoljstvo državnih službenika KS kojima još uvijek nije uplaćena decembarska plaća,  a koju je  v.d. premijera Kozadra obećao do 15. janura.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.