SARAJEVO

GRAS kupio 15 trolejbusa koji mogu samo na otpad

Iz Švicarske uvezli vozila koja ne ispunjavaju ni minimum standarda

S. D.

30.1.2015

Sarajevsko Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS kupilo je u Švicarskoj 15 polovnih trolejbusa, ali je neizvjesno hoće li ova vozila ikada provozati putnike u glavnom bh. gradu, saznaje „Dnevni avaz". Ova vozila, od kojih se devet već nalazi na depou trolejbuskog saobraćaja u GRAS-u, mogla bi završiti na otpadu, što bi značilo da je novac dat za njihovu nabavku, praktično, bačen.

Razlog tome je što je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH ocijenilo da ova vozila ne ispunjavaju ni minimum tehničkih standarda, zbog čega je odbilo udovoljiti zahtjevu GRAS-a da ih izuzme od procesa homologacije. A bez provedbe homologacije vozila ne mogu na ulicu.  

Kako nam je potvrdio Zoran Andrić, pomoćnik ministra za transport, nadležni iz GRAS-a, prije nego što su se odlučili na kupovinu spornih trolejbusa, trebali su se raspitati o zakonskim procedurama koje moraju ispoštovati, a ne, kako je kazao, dovoditi Ministarstvo pred svršen čin.

zoran-andric

Andrić: Nećemo prekršiti zakon

- Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, trolejbusi su motorna vozila, a homologaciji podliježu sva motorna vozila. Ta vozila ne ispunjavaju minimalne tehničke standarde i Ministarstvo prometa i komunikacija neće prekršiti zakon. Šta da se u takvom trolejbusu desi nešto nekom putniku - kaže Andrić.

Vatrić najodgovorniji

Kako saznajemo, najodgovorniji za nabavku trolejbusa koji ne mogu biti pušteni u saobraćaj jeste kadar SDA Avdo Vatrić, v. d. direktora GRAS-a. Prije tri dana Vatrića je naš telefonski poziv zatekao, kako je kazao, „pod temperaturom" i na bolovanju. Kazao je da ne zna šta je trenutno sa spornim trolejbusima te da će naredni dan odgovoriti na sva naša pitanja o ovoj temi.

No, Vatrić nije odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspjeli saznati ni koliko je za trolejbuse koji ne mogu na ulicu izdvojeno novca od ukupno 1,4 miliona KM koje je GRAS-u za obnovu voznog parka prošle godine dala Vlada Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.