SARAJEVO

Mazut slabo grije, stanovi nisu topli!

Građani koji se griju putem „Toplana“ osjetili redukciju plina

Z. Karamović

30.1.2015

Građani koji se griju putem „Toplana“ posljednjih dana, posebno u večernjim i jutarnjim satima, kako su nam kazali, osjetili su znatnu promjenu temperature u svojim stanovima.

Stare cijevi

Naime, nakon što je „BH-Gas“ za 35 posto smanjio isporuku plina „Sarajevogasu“, odnosno „Toplanama“, u ovom preduzeću glavne kotlovnice prebacili su na alternativna goriva, odnosno mazut.

Iako je najavljivano da neće biti problema s grijanjem, Sarajlijama su radijatori hladniji, a tako bi moglo ostati i u narednom periodu jer će kotlovnice raditi na mazut.

Najveću promjenu osjetili su stanovnici Alipašinog Polja, Čengić-Vile, Malte i Otoke. To su naselja u kojima su cijevi stare i dotrajale, a, osim toga, ni izolacija nije dobro urađena.

Teška situacija

Ekipa „Avaza“ jučer je posjetila ova naselja i mnogi su nam se požalili na hladne stanove.

Nezir Kršo, koji stanuje na Trgu solidarnosti, kazao nam je da  stanovi nisu dovoljno topli. Ne zna je li zbog mazuta ili štednje energenata, ali tvrdi da se osjeti razlika u odnosu na prethodni period.

- Može se izdržati u stanu tokom dana, noću i ujutro je znatno hladnije. Radijatori su mlaki, slabo griju – požalio se Kršo.

Iako je, kako kaže, sretan što nije bilo redukcije grijanja, volio bi da za cijenu koju plaća ima topliji stan.

Halida Bajramović, koja živi na Čengić-Vili, rekla nam je da je svjesna teške situacije, ali da nadležni moraju više voditi brigu o građanima i pozabaviti se ovim problemom.

bajramovic-krso

Nabavka tečnih goriva

Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, i pored svih problema s kojima se suočavaju, kazali su da građani neće ostati bez grijanja. Ministarstvo je dalo saglasnost za hitnu nabavku tečnih goriva, a sve radi održanja plinskog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.