SARAJEVO

Nestala uniforma namijenjena policajcima u Goraždu i Orašju

Šta se dešava u magacinima Vlade i MUP-a KS

K. KEŠMER

30.1.2015

Policijska uniforma, nabavljena za 1,2 miliona KM prije nekoliko godina, ali neiskorištena jer je napravljena mimo standarda, nestala je iz magacina MUP-a KS, gdje je bila uskladištena!

Pošto je sarajevska policija nije koristila, oko 1.000 kompleta uniforme trebalo je biti donirano policiji u Goraždu i Orašju, koji nemaju nikakve opreme.

Utvrditi stanje

Međutim, protiv takve odluke bio je vršilac dužnosti premijera Vlade KS Muhamed Kozadra (SDA), koji je na posljednjoj sjednici Vlade rekao da se u magacinu nalazi samo „manji dio kupljene uniforme“!  

Kozadra je predložio zaključak kojim će biti oformljena komisija sa zadatkom da utvrdi pravo stanje u magacinu.

- Uniforma će biti donirana Goraždu i Orašju nakon što komisija utvrdi stvarno stanje i usaglasi ga s knjigovodstvenom evidencijom opreme. Prema trenutnom knjigovodstvenom stanju, ove zalihe postoje samo jednim manjim dijelom, a nikako u količinama koje su prvobitno nabavljene – navedeno je u zaključku Vlade.

No, predsjednik Sindikata policije KS Nedžib Đozo kaže da oprema nije nigdje misteriozno nestala, kako to Kozadra tvrdi, već da je i dalje lagerovana u prostorijama MUP-a.

nedzib-djozo

Đozo: Opremu nagrizaju miševi

Realizacija donacije

- Oprema nije nestala. Dio je lagerovan u prostorijama MUP-a, a dio u prostorijama Jedinice za specijalističku podršku u Nahorevu. Kozadra na ovaj način pokušava da odugovlači realizaciju donacije. Ne razumijem u čemu je problem da pomognemo policajcima koji nemaju opreme, a ovdje propada i nagrizaju je miševi – kazao je Đozo.

Krivična prijava

Kako saznajemo u MUP-u, uskoro će biti pokrenuta krivična prijava protiv MUP-a i Vlade KS i to zbog nabavljanja spornih uniformi.

- Neko je odobrio da se više od milion KM iz budžeta isplati za uniforme za koje se znalo da nisu po standardima. Krivična prijava će biti pokrenuta danas ili početkom sljedeće sedmice. Istraga bi trebala dovesti do tada čelnih ljudi MUP-a, Vlade KS, Ministarstva finansija... – kazao nam je izvor iz MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.