SARAJEVO

Direktor radnicima smanjuje, a šefovima povećava plaće

Nastavljena agonija uposlenika ZOI-ja

A. J.

31.1.2015

Radnici ZOI '84 još nisu dobili pet plaća i toplih obroka, a od jučer im direktor preduzeća Midhat Hubijar (SDA) nudi da potpisuju nove ugovore u radu. To nam je potvrdio predsjednik Sindikata radnika Alija Hodžić, kojeg je Hubijar poslao na prinudni godišnji odmor.

- Radnicima smanjuju koeficijente za obračun plaća, a šefovima povećavaju. Žena koja je radila kao sekretarica u ski-centru sada je spremačica. U firmi kruže informacije da Uprava sprema otkaze za još 25 radnika. Sve se radi bez konsultacija sa Sindikatom, što je nezakonito - tvrdi je Hodžić.

Direktor je Hodžiću izdao rješenje o godišnjem odmoru za 2015. do 11. marta, iako ga ima pravo iskoristiti do juna 2016. godine.

- Na ovaj način želi me se riješiti, a čuo sam i da hoće da me pošalje u penziju. Na to neću pristati, jer ne ispunjavam uvjete. U jeku zimske sezone šalje me na prinudni godišnji, dok u isto vrijeme prima nove ljude - ogorčen je Hodžić.

Pokušali smo čuti mišljenje i direktora Hubijara, ali jučer nije odgovarao na naše telefonske pozive.  

 Prazna upravna zgrada

Inače, preduzeće ZOI '84 već dugo grca u velikim problemima. Grijanje u dvorani "Zetra" ne radi, a upravna zgrada zjapi prazna iako bi sredstvima od njenog iznajmljivanja trebalo vraćati kredit od osam miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.