SARAJEVO

Bakir hoće Jasmina Buču, a Šeta gura Dinu Konakovića

SUKOBI SDA se podijelila zbog imena budućeg premijera KS

S. MUHIĆ

31.1.2015

Ime budućeg premijera KS ponovo je razbuktalo tinjajuću vatru među frakcijama u SDA. Sada su u sukobu struje u Kantonalnom odboru ove stranke, koje na jednoj strani predvodi predsjednik KO Denis Zvizdić, dok je na drugoj još aktivni stranački radnik Abdulharis Šeta.

Otvorena pobuna

Zvizdić, koji je odan kadar Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, za budućeg premijera svesrdno podržava Jasmina Buču, tehničkog direktora JP „Autoceste FBiH“ i profesora na Građevinskom fakultetu u Sarajevu.

Bučo se kao najozbiljniji kandidat počeo spominjati još prije više od mjesec, a, kako trenutno stvari stoje, njemu će i pripasti čast da formira buduću Vladu KS. Osim Zvizdića i njegovog gatačkog klana, Buču podržava i Izetbegović.

Međutim, ovaj Zvizdićev plan donekle bi mogao pomrsiti Šeta, koji još snažnim drži i predvodi takozvani Aktiv, dio SDA koji se još prije nekoliko godina otvoreno pobunio protiv katastrofalne stranačke politike. Toj grupi, koja je glasno protiv Zvizdića i Izetbegovića, pripadaju mnogi utjecajni članovi sarajevskog ogranka SDA.

Šeta je posebno ojačao nakon proteklih izbora, kada je u Skupštinu KS s liste SDA ušla većina njegovih poslanika. Navodno ih je od 10 najmanje šest iz Aktiva, a predvode ih Elmedin Dino Konaković i Kemal Ademović.

Kandidirajući Konakovića za mandata prije nekoliko dana, Šeta je zadao težak udarac Zvizdiću i Izetbegoviću. Poručio je da želi svog premijera, a budući da u skupštinskom Klubu SDA ima većinu svojih poslanika, to bi mu moglo poći za rukom. Druga varijanta mogla bi biti ta da Šeta Konakovićevim izborom može ucjenjivati Zvizdića i Izetbegovića te tražiti dodatne ustupke za podršku Buči.

jasmin-buco

Bučo: Najveće šanse

Konkretan razgovor

Bučo je jučer za „Avaz“ kazao da je imao nekoliko kontakata te da je obavio i jedan razgovor s onima koji ga predlažu. Rekao nam je da nije u potpunosti zainteresiran za premijersku poziciju.

- Imao sam samo jedan konkretan razgovor. Sve ostalo su bile špekulacije. Rekao sam im isto što i vama, više bih se želio posvetiti profesionalnom radu i na tom polju pomoći državi. Ali, ako me već predlože, onda bih volio da se to što prije desi i da se ova situacija razriješi - kazao je Bučo i dodao da je zainteresiran za poziciju.

Bučo ima najviše kandidatura

Kako saznajemo, konačnu odluku o imenu mandatara naredne sedmice donijet će Izvršni kantonalni odbor SDA. Općine su dostavile svoje prijedloge imena. Navodno je pristiglo šest imena, a svakako su s najvećim šansama prijedlozi iz Centra - Bučo i Konaković. Nezvanično, Buču je predložilo najviše općinskih organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.