SARAJEVO

ALARMANTNO Vogošća bez grijanja!

Mrznu se hiljade građana u više od 700 stanova

E. MURAČEVIĆ

31.1.2015

Kao što je i najavila, firma „Bags-Energotehnika“ jučer je isključila grijanje u više od 700 vogošćanskih stanova. Od jučer ujutro radijatori su hladni i u zgradi Općine Vogošća, osnovnim i srednjim školama, kao i drugim javnim ustanovama i privrednim subjektima.

Viša cijena

Kako su naveli u saopćenju, radnici ove firme obustavili su rad jer nemaju novca za nabavku uglja i plaćanje faktura za struju. Istakli su da im korisnici ne plaćaju račune, a posebno su ogorčeni zbog činjenice da im odobrena sredstva iz budžeta Kantona za nabavku uglja nisu uplaćena.

Radnici „Bags-Energotehnike“ kotlovnice drže na toplom režimu, a ukoliko u narednih nekoliko dana ne dobiju novac za nabavku uglja, u potpunosti će prestati raditi.

Na ovakav potez Uprave „Bags-Energotehnike“, ali i Vlade KS najviše su ogorčeni građani, koji su ostali bez grijanja.

- Ostavljajući građane na cjedilu, hladnih radijatora, oni na ovaj način rješavaju neke svoje probleme preko naših leđa. Najgore je to što mnogi nemaju alternativno rješenje - kazao nam je Bajro Međuseljac.

Zijad Osmanlić kaže da nije iznenađen što je došlo do prekida u isporuci toplotne energije.

- Ovakvo nešto se moglo očekivati. Sve je to zbog pogrešne politike ove firme koja nas je ugradnjom kalorimetara dovela do toga da plaćamo tri puta višu cijenu grijanja negoli građani u drugim općinama KS, a koji se griju putem „Toplana“. Vratili su nas u vrijeme agresije, stanari po haustorima cijepaju i odlažu drva - rekao je Osmanlić.

Nabavili mazut

Direktori Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“ i Srednjoškolskog centra Vogošća Sabiha Salčin i Selmo Lakota kazali su da su zbog stalnih prekida u snabdijevanju toplotnom energijom prešli na alternativni način zagrijavanja. Za zajedničku kotlovnicu nabavili su mazut te tako spriječili da se učenici smrzavaju.

Riječ građana

admir-muhic

Admir Muhić:

- Ovo je katastrofa! Ovim postupkom samo pokazuju da se u njih više ne može vjerovati i da se bolje grijati na drva i ugalj.

nurif-nargilic

Nurif Nargilić:

- Nije korektno s njihove strane da građane ostave bez grijanja usred zime. Shvatam i probleme radnika i same firme. No, ovo nisu trebali raditi.

emin-pasic

Emin Pašić:

- Kao da smo mi njihovi neprijatelji, a ne neko od koga treba da zarade. Bilo bi lijepo da svi plate račune, da oni koji uredno izmiruju obaveze ne bi ispaštali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.